Concret, Rheinmetall intenționează să preia o parte de 55% din divizia ”terestră” a BAE Systems (BAE Systems Land UK) implantată în Telford.
Această operațiune așteaptă însă aprobarea autorităților comptente britanice și germane. Crearea unui joint-venture, care va purta denumirea ”Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) va permite menținerea a peste 400 de locuri de muncă în Marea Britanie, ”păstrând competențe cheie în materie de tehnologie și inginerie”, au asigurat cele două grupuri via un comunicat comun, informează Opex. În afara gestionării și creșterii activităților de susținere a vehiculelor de luptă, RBSL va juca un rol major în punerea în practică a unui nou program de vehicule de luptă de infanterie mecanizată (MIV) dar și a altor programe de vehicule de luptă strategice pentru British Army, au informat Rheinmetall și BAE Systems. BAE Systems este deja implicatî în CTAI, o companie creată cu francezii de la Nexter, pentru a dezvolta, produce și comercializa sistemul CTAS (Cased Telescoped Armement System). Anul trecut, ministerul britanic al Apărării a anunțat că a reținut vehicului blindat de infanterie ARTEC Boxer în cadrul programului MIV. Un contract privind această comandă va fi semnat în acest an. Este vorba de 500 de vehicule pentru o sumă cuprinsă între 2 și 3 miliarde de lire sterline. Consorțiul ARTEC reunește firmele Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall MAN Military Vehicles și Rheinmetall Military Vehicles Nederland. Când a anunțat că a ales Boxer, ministerul britanic al Apărării a subliniat că vehiculele destinate British Army vor fi asamblate în Marea Britanie și că 60% din componente vor fi furnizate de companiile britanice. Dacă noul joint-venture Rheinmetall-BAE va fi autorizat el va avea un rol major și în modernizarea tancurilor Challenger 2, la ora actuală în dotarea British Army.
Blindatele trec peste Brexit
Dar RBSL nu-și va limta activitățile numai în Marea Britanie pentru că obiectivul Rheinmetall și BAE Systems este ca el să devină ”lider pe piața europeană în sectorul vehiculelor militare”. ”Suntem încântați de potențialul pe care noul joint-venture îl reprezintă pentru Rheinmetall, BAE Systems și, în final, pentru clienții noștri. Capacitatea combinată a companiilor noastre va oferi clienților un portofoliu complet de vehicule militare și de tehnologii asociate. Suntem mândi să investim în Marea Britanie și prevedem să dezvoltăm considerabil activitățile actuale din Telford”, a declarat Ben Hudson, responsabil al diviziei Vehicle Systems a Rheinmetall. De partea britanică, anunțul acestei alianțe a fost bine primit, în condițiile în care un Brexit fără acord cu UE se profilează din ce în ce mai clar. Investiția ”dovedește clar un vot de încredere față de sectorul britanic al apărării ca lider mondial al fabricării de vehicule de luptă militare”.