Pericol la nivel mondial. Cum se transmite bacteria care omoară sute de mii de oameni. Cercetătorii sunt în alertă

Pericol la nivel mondial. Cum se transmite bacteria care omoară sute de mii de oameni. Cercetătorii sunt în alertă

Bacteriile rezistente la antibiotice pot fi transmise la om prin consumul de alimente vegetale, ce pot prezenta astfel un risc la adresa sănătăţii, conform unui studiu citat de agenţia Xinhua.

O echipă de cercetători de la Universitatea din California de Sud (USC) a descoperit modul în care alimentele vegetale pot contribui la răspândirea rezistenţei la antibiotice la nivelul microflorei intestinale, se arată într-un studiu prezentat sâmbătă la sesiunea anuală de conferinţe a Societăţii Americane de Microbiologie - ASM Microbe 2019 - organizată în perioada 20-24 iunie în San Francisco.

În cadrul unui experiment efectuat pe şoareci de laborator, oamenii de ştiinţă au observat o bacterie rezistentă la antibiotice, numită şi superbacterie, "ascunsă" în intestinele rozătoarelor hrănite cu salată contaminată cu bacteria E. coli rezistentă la antibiotice.

„Am identificat diferenţe în ceea ce priveşte capacitatea acestui tip de bacterie de a coloniza pe ascuns intestinele în urma ingerării, în funcţie de o varietate de factori asociaţi gazdei şi bacteriei”, a explicat Marlene Maeusli, cercetătoare în cadrul USC şi autoare principală a studiului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre deosebire de epidemiile de boli diareice care se manifestă imediat după ce oamenii consumă alimente vegetale contaminate, bacteria rezistentă la antibiotice poate rămâne ascunsă în intestinele umane timp de câteva luni şi chiar ani înainte de a provoca afecţiuni precum infecţii urinare, se precizează în studiu.

„Descoperirea noastră subliniază importanţa abordării rezistenţei la antibiotice transmisă prin alimente dintr-o perspectivă exhaustivă a lanţului trofic, ce include alimente vegetale, pe lângă carne", a precizat Maeusli.

Aproximativ două milioane de cazuri de infecţii, scrie Agerpres.