Teodor Baconschi, vizită la Budapesta

Ministrul român de externe Teodor Baconschi, ajunge mâine la Budapesta, pentru o vizită la invitaţia omologului ungar, Janos Martonyi.

Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) precizează că agenda discuţiilor va include teme bilaterale – energie, transport, comerţ - cât şi chestiuni europene - aderarea României la Spaţiul Schengen, negocierile privind viitoarea perspectivă financiară a UE, securitatea energetică, extinderea Uniunii Europene şi Vecinătatea Estică.

Alături de convorbirile cu ministrul ungar al afacerilor externe, programul vizitei include primirea la Preşedintele Republicii Ungare, Pál Schmitt, şi o întrevedere cu vicepremierul Republicii Ungare, Zsolt Semjén.  

Vizita lui Baconschi vine la câteva săptămâni după adoptarea, la Budapesta, a unei noi Constituţii, care face referiri la unitatea naţiunii maghiare şi pune bazele acordării dreptului de vot pentru noii cetăţeni maghiari din afara graniţelor ţării. Într-un interviu acordat recent EVZ, şeful diplomaţiei române a subliniat că relaţia româno-ungară este foarte bună în prezent, că nu consideră utile „panicile naţionaliste”, dar că în cazul oricărui derapaj de la norme sau criterii democratice, România va reacţiona.

„Relaţia româno-ungară e foarte bună în prezent şi ţinem la acest lucru, aşa cum ţinem la respectarea standardelor europene în materie de protecţie a drepturilor minorităţilor naţionale. Ne-am dori ca minoritatea noastră din Ungaria să fie reprezentată în parlament. Suntem în dialog cu Budapesta şi în această chestiune, dar şi în privinţa noi Constituţii. Există posibilitatea de a verifica euroconformitatea acestui nou text fundamental prin Comisia de la Veneţia şi prin dialog direct”, a spus Baconschi.

„Eu nu socotesc că panicile naţionaliste sunt utile în acest moment, mai ales că avem o foarte bună cooperare cu partea ungară pe durata preşedinţiei UE. Am cooptat Ungaria şi în proiectul AGRI, de aprovizionare cu gaz, am reuşit să acoperim această sută de km pe traseul Arad - Szeged. Nu cred că trebuie să inventăm o durere de cap artificială în această privinţă. În acelaşi timp, în cazul oricărui derapaj de la norme şi criterii democratice împărtăşite de întreaga Europă, evident că vom reacţiona”, a adăugat ministrul.