Baconschi: Ideea aderării în etape la Schengen „ni se pare interesantă”

Baconschi: Ideea aderării în etape la Schengen „ni se pare interesantă”

Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat azi, la finalul unei vizite de două zile în Franţa, că ideea aderării în etape la Schengen – o soluţie de compromis propusă de Germania şi respinsă de Traian Băsescu - „pare interesantă”. Baconschi s-a întâlnit ieri cu omologul său francez Alain Juppé, care a asigurat că România are vocaţie pentru a adera la Schengen, dar nu este încă pregătită pentru acest pas.

„Ni se pare interesantă şi le-am spus interlocutorilor francezi, şi propunerea germană cu privire la o aderare în etape, cu prima etapă de ridicare a controlului la frontierele aeriene şi aşteptăm inclusiv în perspectiva apropiatei vizite la Bucureşti a ministrului francez de interne o reacţie în această privinţă”, a declarat Baconschi pentru Radio România Actualităţi, după vizita la Paris.

Şeful diplomaţiei a reiterat faptul că România este pregătită din punct de vedere tehnic şi că, din punctul de vedere al Bucureştiul, ar trebui să fie acceptată în Schengen, dar a subliniat că, în condiţiile opoziţiei unor state membre, aderarea în etape ar putea furniza un compromis. „Noi considerăm că merităm să intrăm acum în spaţiul Schengen însă în măsura în care mai există state sceptice şi care ar dori ca România şi Bulgaria să aducă şi nişte argumente suplimentare, ele nu pot fi discutate decât în 27 şi în acelaşi timp aşa funcţionează Europa – când există o problemă se găseşte un compromis rezonabil, astfel încât să putem schiţa o perspectivă temporală clară”, a spus Baconschi.

Propunerea Germaniei, lansată în februarie anul acesta, vizează ridicarea controalelor în aeroporturile internaţionale ale României şi Bulgariei într-o primă fază, urmând ca cea de-a doua fază să presupună ridicarea controalelor la frontierele terestre. În februarie, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că nu este de acord cu această variantă. „Exista teoretic aceasta posibilitate, deschiderea frontierelor aeriene intai, dar nu cred ca asta ne intereseaza acum priorita.”, a spus preşedintele.

La mijlocul lunii martie, într-un interviu acordat EVZ, ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn anunţa că a discutat cu Baconschi despre propunerea Germaniei şi îndemna autorităţile de la Bucureşti să reflecteze la acest compromis. „Am vorbit cu ministrul de externe (Teodor Baconschi - n.r.) care a spus că dacă trebuie să ieşim din impas printr-un compromis bazat pe propunerea Germaniei, atunci trebuie să reflectăm dacă spunem da sau nu. Voi trebuie să apreciaţi. Din punctul meu de vedere, dacă Comisia va face un raport pozitiv nu mai e necesar să discutăm o alternativă. Dar dacă va trebui să alegeţi între a avea totul sau nimic, sau a avea o parte ce duce în direcţia bună, trebuie să reflectaţi”, a spus Asselborn.

Aderarea trece pe la Paris Şeful diplomaţiei franceze a declarat ieri, la finalul întrevederii cu omologul român, că România are vocaţia de a intra în Schengen, dar numai după ce „toate condiţiile sunt îndeplinite în acest sens”. Parisul îşi semnalase încă de anul trecut opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen la termenul propus - martie 2011 -, iar această poziţie nu s-a modificat deocamdată. Întrebat care sunt criteriile pe care România ar trebui să le îndeplinească, Juppé a salutat progresele făcute în  ceea ce pri¬veşte funcţionarea justiţiei şi a vămilor, subliniind că eforturile trebuie să continue. Bucureştiul, care speră să obţină anul acesta o decizie pozitivă privind intrarea în Schengen, mai are de aşteptat raportul din vară al Comisiei Europene privind justiţia. Mai mulţi diplomaţi europeni au sugerat că un raport pozitiv ar înlătura piedicile din calea aderării României la spaţiul european fără frontiere interne. Aderarea ţării noastre ţine totodată şi de felul în care Bulgaria îşi va rezolva problemele tehnice, precum şi pe cele privind justiţia. Azi, Baconschi a subliniat că problema aderării la Schengen va fi discutată în continuare la nvelul UE, dar şi în cadru bilateral, româno-francez. „Am cerut şi am obţinut de la partenerii noştri francezi acceptul pentru a aborda subiectul atât la nivel bilateral prin schimb de informaţii de ultimă oră cu privire la ce facem şi cum ne demonstrăm pregătirea pentru aderare şi în acelaşi timp la nivelul celor 27”, a spus ministrul român de externe.

Ne puteți urmări și pe Google News