Baconschi: Ancheta din vămi nu este una cosmetică. Calendarul aderării la Schengen în martie nu e realist
- Adrian Cochino
- 9 februarie 2011, 22:26
Ministrul de externe Teodor Baconschi a apreciat azi că impactul diplomatic al dosarului arestărilor din vămi ar trebui să fie pozitiv şi a asigurat că operaţiunea procurorilor nu este una cosmetică. El a admis însă că România nu mai poate spera să adere la spaţiul Schengen în luna martie, aşa cum îşi propusese iniţial.
"Decât să bagi gunoiul sub preş, e preferabil să faci curăţenie în toată casa şi această curăţenie este necesară pentru România, dar şi pentru România ca stat membru", a spus ministrul de externe, cu referire la dosarul arestărilor din vămi. "Cred că orice partener de bună credinţă va aprecia cum se cuvine acest efort considerabil de a îndepărta din sistem elementele corupte, necinstite şi inevitabil neprofesioniste pentru că merg împreună aceste aşa-zise calităţi", a adăugat el. O primă reacţie europeană în cazul acţiunii procurorilor a apărut ieri. Ministrul finlandez pentru afaceri europene şi migraţie, Astrid Thors, a apreciat că operaţiunea de arestare a vameşilor şi poliţiştilor de frontieră acuzaţi de corupţie din Vama Siret demonstrează că în România există resorturile necesare pentru lupta împotriva corupţiei. Oficialul finlandez a precizat însă că urmăreşte cu interes cazul şi aşteaptă să vadă dacă vor exista şi condamnări. Baconschi a mai subliniat azi că "amploarea şi pregătirea acestei anchete arată voinţa politică limpede de a curăţa sistemul de aceste elemente care îi distrug credibilitatea şi odată cu ea scade şi credibilitatea ţării noastre". Ministrul a asigurat totodată că operaţiunea procurorilor nu este una "de şarm, de cosmetică". "Cosmetică ar fi fost dacă aveau loc două-trei arestări, aşa, pe ici, pe colo", a spus el. În privinţa impactului pe care l-ar putea avea votul din parlament în cazul deputatului PDL Dan Păsat, Baconschi a spus că nu a primit încă reacţii oficiale. "Dar fără îndoială că se putea exprima altfel dorinţa politică de a reforma sistemul judiciar din România la nivelul Parlamentului", a conchis şeful diplomaţiei. Calendar nerealist Baconschi a mai clarificat azi că România nu se mai aşteaptă să adere la spaţiul Schengen în luna martie, conform termenului stabilit anterior de Bucureşti. "Noi suntem îndreptăţiţi să ne menţinem calendarul, dar nu e realist", a spus el, amintind că Bulgaria va fi subiectul unei reevaluări în luna martie. "Bulgaria trebuie să intre în reevaluare la mijlocul lui martie, îmi exprim speranţa că se vor descurca minunat şi că vom reveni în tandem şi sperăm că până în iunie, la sfârşitul preşedinţiei ungare a Consiliului, să avem o decizie politică, o dată clară pentru a doua parte a anului", a spus ministrul. El a mai dat de înţeles că se bazează pe un aviz pozitiv dat de Parlamentul European pentru aderare. "Nu putem subestima importanţa politică a avizului Parlamentului European pe care Tratatul de la Lisabona l-a transformat într-un actor politic de prim ordin", a spus Baconschi. Azi, statele membre ale UE au decis ca rapoartele tehnice de evaluare a candidaturilor României şi Bulgariei pentru Spaţiul Schengen să fie desecretizate şi trimise Parlamentului European, precizează RFI. Rapoartele vor ajunge în zilele următoare la Parlamentul European, de unde o cerere în acest sens, care a fost iniţial respinsă, a plecat încă din 16 decembrie 2010.
Decizia statelor membre pune capăt unui conflict între cele două instituţii - Parlamentul European şi Consiliul European. Desecretizarea rapoartelor constituie o premieră comunitară, menţionează RFI. O eventuală amânare a aderării României şi Bulgariei la Schengen nu este o problemă de viaţă şi de moarte, a declarat ministrul pentru afaceri europene şi migraţie al Finlandei, Astrid Thors, într-un interviu pentru agenţia sofiotă Novinite. În context, ministrul finlandez a amintit că ţara sa a aderat la Schengen la şase ani după ce a devenit membră a Uniunii Europene. De aceea, o eventuală amânare de câteva luni nu este o problemă de viaţă şi de moarte, a spus ea. Finlanda: amânarea aderării nu e problemă de viaţă şi de moarte O eventuală amânare a aderării României şi Bulgariei la Schengen nu este o problemă de viaţă şi de moarte, a declarat ministrul pentru afaceri europene şi migraţie al Finlandei, Astrid Thors, într-un interviu pentru agenţia sofiotă Novinite citată de Agerpres. Ministrul finlandez a amintit că ţara sa a aderat la Schengen la şase ani după ce a devenit membră a Uniunii Europene.
Întrebată dacă România şi Bulgaria ar putea adera separat la spaţiul european fără frontiere, Astrid Thors a afirmat că aceasta depinde în mare măsură de Bucureşti şi Sofia. În opinia ei însă, decuplarea celor două ţări este în mare măsură exclusă din cauza costurilor suplimentare mari care se vor impune dacă se decide acest lucru. Astrid Thors nu crede nici în posibilitatea ca cele două ţări să adere la Schengen mai întâi cu frontierele lor aeriene şi apoi cu cele terestre.