Back to school. Cum alegem ghiozdanul potrivit pentru copilul nostru

Back to school. Cum alegem ghiozdanul potrivit pentru copilul nostru Sursa foto: Dreamstime.com

Vacanța de vară se apropie cu pași repezi de final, iar părinții au început deja să pregătească copii pentru scoală. Ghiozdanul este unul dintre cele mai importante lucruri trecute pe listă, însă acesta trebuie cumpărat în funcție de copilul tău. Iată cum alegi cel mai potrivit ghiozdan.

Sfârșit verii vine cu multe emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți. Toamna nu înseamnă doar păduri frumos colorate sau recolte bogate, ci și începerea unui nou an școlar. Noile începuturi vin la pachet și cu o listă mare de rechizite de care micuțul școlar are nevoie. Printre cele mai importante lucruri de pe această listă este ghiozdanul.

Elevii sunt interesați de un design cât mai deosebit, cu personajul preferat din desene animate sau filme. Părinții, în schimb, caută calitate și sunt interesați de utilitatea produsului pe care îl cumpără. De asemenea, ei cântăresc situația și din prisma prețului pe care îl plătesc pentru un ghiozdan. Nu doar calitatea, prețul și utilitatea lui contează, ci și modul în care acesta poate afecta sănătatea copilului. Un ghiozdan greșit ales poate provoca diverse afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Bugetul

Ghiozdanul este cel mai scump lucru trecut pe lista de rechizite, tocmai din acest motiv trebuie acordată o importanță bugetului. La modă în rândul școlarilor sunt ghiozdanele cu personajele preferat din filme sau desene animate, însă un astfel de design crește prețul produsului cu aproximativ 30%. În plus, riști ca peste câteva luni copilul tău să nu mai fie interesat de modelul respectiv. Din acest motiv, ar fi preferat un model comun, cum sunt cele florale sau grafice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atenție! Înainte de a cumpăra un ghiozdan cu imprimeu, asigură-te că acesta este unul de bună calitate și va rezista în timp. Cu cât materialul este mai calitativ, cu atât va fi o investiție pe termen lung.

Materialul din care este confecționat ghiozdanul

Cel mai bun este material este acela ușor, cum ar fi nailon sau vinil. Aceasta au și un alt avantaj: sunt impermeabile și reziste la schimbări de temperatură. Un alt aspect la care trebuie să fiți atenți atunci când achiziționați un ghiozdan pentru copilul vostru este posibilitatea de a fi spălat la mașină. Evitați imprimeurile cauciucate, paiele sau alte accesorii lipite. Acestea se vor deteriora repede.

Dacă ghiozdanul nu este confecționat dintr-un material poros sau reticular, copilul ar putea transpira. Părinții trebuie să acorde o importanță mare și mânerului. Acesta trebuie să fie unul solid și rezistent la greutate. Fermoarele sunt extrem de solicitate, așa că ele trebuie să funcționeze impecabil.

Siguranța în trafic este extrem de importantă. Există ghiozdane care au elemente reflectorizante atât pe baretele din față, cât și în laterale, făcând drumul către școală unul sigur.

Cum alegem ghiozdanul potrivit pentru copilul nostru

Sursa foto; 159974399 / August © Rene Van Den Berg | Dreamstime.com

Confortul copilului și sănătatea spatelui

Designul și materialul din care este confecționat nu primează în față sănătății copilului. Trebuie să ne asigurăm că ghiozdanul pe care îl achiziționăm este unul confortabil și nu va crea probleme ale coloanei vertebrale, aceasta fiind încă în dezvoltare.

Beretele și partea din spate sunt cele mai importante atunci când vorbim despre siguranță. Beretele trebuie să fie ajustabile, late și să conțină bureți de bună calitate. Unele ghiozdane sunt dotate cu o curea toracică ajustabilă, care oferă stabilitate și împiedică beretele să alunece de pe umăr. Alte modele au și o curea care se strânge în partea șoldului, astfel distribuind o parte din greutate către zona pelvisului, ajutând spatele.

Partea din spate a ghiozdanului trebuie să fie una fixă, îmbrăcată cu un strat subțire de burete. Acest design va asigura confortul elevului, astfel ca el să nu simtă colțurile cărților sau ale caietelor.

Modul în care copilul poartă ghiozdanul este extrem de important. Acesta trebuie să fie poziționat cât mai aproape de spate, astfel încât să nu lovească repetitiv coloana vertebrală a copilului. Atunci când reglăm ghiozdanul, trebuie să avem în vedere mai multe aspecte, printre care se numără și greutatea copilului și cea a rechizitelor pe care le are de dus zilnic.

Greutatea și dimensiunile perfecte

Specialiștii susțin, în urma realizării mai multor studii, că greutatea ghiozdanului nu trebuie să depășească procentul de 10% din greutatea corpului. El nu trebuie să cântărească mai mult de 1kg atunci când este gol.

Dimensiunile ghiozdanului trebuie să corespundă cu nevoile copilului. Cadrul nu trebuie să depășească în lățime și înălțime umerii copilului.

Partajarea ghiozdanului

Prea multe compartimente pot încurca de cele mai multe ori școlarul sau pot deveni un depozit pentru hărții. Cea mai bună compartimentare ar fi: 2 compartimente mari, un buzunar pentru pachet și unul tip plasa pentru apă.

În primii ani de școală nu este recomandat utilizarea genților de umăr, deoarece greutatea nu va fi distribuită în mod egal. După vârsta de 10 ani, elevii pot opta pentru un rucsac sau un ghiozdan tip troler. Acestea din urmă sunt recomandate pentru elevii a căror rechizite depășesc 10% din greutatea corporală. Avantajul lor sunt roțile, însă trebuie avut în vedere faptul că, acolo unde sunt trepte, ele trebuie ridicate.

Aceste sfaturi vin din partea celor de la Papetti, vânzător de rechizite școlare cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu.