Ministerul Educației pune batista pe țambal în scandalul de la Colegiul Gheorghe Şincai. Oferind cu mare întârziere un răspuns, Inspectoratul Școlar București sugerează că elevii nu au respectat metodologia.
Scandalul lucrărilor de Bacalaureat anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai ia amploare. Părinții celor 70 de elevi implicați acuză Inspectoratul Școlar București că încearcă acoperirea a ceea ce consideră a fi o nedreptate la adresa copiilor lor.
Părinții elevilor au cerut înlocuirea întregii comisii, pentru că asistenţii au pus copiii să rescrie lucrările, la o oră după ce proba a început, fără a li se acorda timp suplimentar.
Inspectoratul Școlar București (ISMB) a răspuns unei solicitări făcute de un părinte. Instituția a motivat că cei aproape 70 de candidați cu lucrări anulate la examenul de Bacalaureat din iunie, la acest liceu, ar trebui să privească decizia comisiei de examen de a nu mai prelungi timpul de lucru ca pe o oportunitate.
Răspuns ciudat al Inspectoratului Școlar București
Deși solicitarea a fost făcută pe data de 26 iunie, chiar în ziua probei scrise la Limba și literatura română, la o oră de la startul examenului, răspunsul din partea Inspectoratului Școlar București a venit pe data de 9 august.
Răspunsul semnat de Inspectorul școlar general Vlad Drinceanu și de inspectorul școlar de istorie Mihai Manea, sugerează că s-a apreciat din oficiu că toți elevii vizați de anularea lucrărilor, indiferent de subiectul la care ar fi ajuns până în momentul respectiv, ar fi avut timp să rescrie lucrările până la terminarea timpului alocat probei.
Deși au trecut peste 50 de zile de la acest incident, Ministerul Educației nu a venit cu nicio concluzie după ancheta Corpului de Control demarată la Ccolegiul Gheorghe Șincai, scrie Edupedu.ro.
Secretarul de stat în Ministerul Educației susține că s-a respectat metodologia
Pe 4 iulie, preşedintele Comisiei Naţionale deBacalaureat şi Evaluare Naţională, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florian Lixandru, a declarat că raportul ISMB arată că a fost respectată metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor.
„În ceea ce priveşte ceea ce s-a întâmplat la Şincai, da, cunosc foarte bine situaţia. Avem un prim raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti în care spune că s-a respectat metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor. Am trimis o verificare din partea Ministerului, Corpul de control s-a deplasat acolo, şi astăzi este acolo, verifică”, a declarat Florian Lixandru, la audierea în Comisia pentru învăţământ a Senatului.
Oficialul a precizat că rolul comisiei este de a atrage atenţia candidaţilor cu privire la modul de redactare a lucrărilor. Astfel, la instructaj, elevilor li s-a comunicat că orice greşeală va fi tăiată cu o linie.
„Consider că rolul Comisei este acela de a atrage atenţia candidaţilor vis a vis de modul în care redactează lucrările. În momentul în care s-a făcut instructajul, s-a spus foarte clar că orice greşeală se taie cu o linie. Din ce am văzut, sunt lucrări în care s-au rânduri cu trei linii. E de datoria mea, ca membru al Comisiei, să-i atrag atenţia copilului şi să-i spun că lucrarea poate fi anulată în centrul de evaluare. Şi atunci copilul decide dacă rescrie sau nu care scrie lucrarea”, a mai spus Florin Lixandru.