Absolvenții de clasa a XII-a vor intra în febra examenului de Bacalaureat. Luni, 1 iulie, va fi proba scrisă la Limba și literatura română. Pentru a promova, aceștia trebuie să obțină cel puțin nota 5 la probele scrise. De asemenea, media finală a foștilor liceeni trebuie să fie de minim 6. Ca în fiecare an, aceștia vor avea obligația să respecte regulile de desfășurare a examenului maturității.
Bacalaureat 2024. Reguli pentru candidați
Accesul în sălile de examen se va face în intervalul 7.30 la 8.30. Conform metodologiei, candidații nu au voie să intre în examen cu telefoane mobile, manuale, culegeri sau alte însemnări.
De asemenea, nu le va fi permis accesul cu mijloace electronice de calcul, căști sau alte surse de comunicare cu exteriorul. La intrarea în centrele de examen, absolvenții de clasa a douăsprezecea trebuie să prezinte un act de identitate. Ulterior, aceștia vor fi direcționați către sala în care vor susține examenul de bacalaureat.
Ce se întâmplă cu foștii liceeni care copiază
Cei care susțin probele la examenul maturității nu au voie să staționeze pe holurile centrelor de examinare mai mult de 5-7 minute. Aceștia vor fi îndemnați să își lase obiectele personale precum telefonul sau alte surse de comunicare în plicuri sigilate. Până la finalul probei, acestea vor rămâne în sălile de depozitare. Obiectele personale vor fi însoțite de o declarație tip, care conține numele și prenumele candidatului, precum și obiectele care urmează să fie depozitate.
Ulterior, absolvenții de clasa a XII-a vor fi repartizați în conformitate cu tabelele afișate pe ușile sălilor.
Probele scrise vor fi monitorizate prin sistemele de supraveghere video și audio. Conform procedurii, înregistrările vor fi verificate prin sondaj, după încheierea examenului.
În cazul în care Comisia constată nereguli legate de organizarea sau tentative de fraudă, vor fi verificate toate înregistrările din centrul respectiv. Candidații care încalcă regulile stabilite de Minister riscă să fie eliminați din examen.
Bacalaureat 2024. Media finală pentru promovarea examenului
Probele scrise încep la ora 09.00, iar foștii liceeni vor avea la dispoziție 180 de minute pentru rezolvarea subiectelor. Timpul de lucru se poate prelungi în cazul elevilor care a fost aprobată în prealabil această solicitare. Pentru promovarea examenului de Bacalaureat, candidații trebuie să obțină minim nota 5 la probele scrise. Totodată, media finală trebuie să fie minim 6.