Bacalaureat 2024: Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română

Examen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Examenul de Bacalaureat 2024 va începe luni, 17 iunie, când primele emoții vor fi resimțite de elevi odată cu susținerea probei de evaluare a competențelor lingvistice. Peste 134.000 de candidați din întreaga țară se pregătesc să își pună cunoștințele la încercare în această evaluare importantă a parcursului lor educațional.

Bacalaureat 2024. Prima probă

În sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat din acest an, care începe luni, peste 134.000 de candidaţi sunt aşteptaţi să participe, dintre care 119.000 fac parte din promoţia curentă. Examenul include probe de evaluare a competenţelor în diverse domenii, fiind adresat atât celor care susţin toate probele pentru prima dată, cât şi celor care nu au reușit să promoveze în anii anteriori.

În prima săptămână, de luni până miercuri, candidaţii vor susţine proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Ulterior, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) va avea loc miercuri şi joi. De miercuri până vineri, este programată proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D).

Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) va avea loc în perioada 25-27 iunie.

Peste 134.000 de elevi vor susține examenul de Bacalaureat 2024

„Potrivit datelor înregistrate şi furnizate de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (119.000 din promoţia curentă şi 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate)”, a precizat Ministerul Educaţiei.

Potrivit sursei citate, evaluarea competenţelor lingvistice în limba română, limba maternă şi limba modernă, precum și a celor digitale, se efectuează pentru fiecare candidat de către doi profesori examinatori. Primul este cadru didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar al doilea este un alt cadru didactic de aceeași specialitate din aceeași unitate de învățământ. În cazuri în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în situații de incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Rezultatele obținute de fiecare candidat la probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională sunt exprimate prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, conform grilelor naționale sau europene. În consecință, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins.

Rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale sunt exprimate prin stabilirea nivelului de competenţă conform standardelor europene recunoscute în domeniu și în conformitate cu metodologia de examen.

Ministerul Educaţiei a subliniat că probele sunt supravegheate prin monitorizare audio-video. Candidaţii nu au voie să vină în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea este interzis accesul cu telefoane mobile sau alte mijloace electronice de calcul/comunicare. Orice încălcare a acestor reguli duce la eliminarea candidatului, chiar dacă materialele respective nu au fost utilizate.

Dacă un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice și digitale, se consideră că acesta nu a participat la probă.

Examen. Sursa foto: Dreamstime.com

Probele scrise vor începe pe 1 iulie

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2024 vor începe pe 1 iulie cu proba la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pentru 2 iulie, iar în 4 iulie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura pe 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate este planificată pentru 8 iulie până la ora 12:00, iar contestaţiile pot fi depuse în acelaşi zi în intervalul orar 12:00 - 18:00. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie.

Pentru a fi declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat 2024, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii în mod cumulativ: să fi susţinut probele de evaluare a competenţelor, să fi susţinut toate probele scrise și să fi obținut minimum nota 5 la fiecare dintre acestea, încheind cu cel puțin media 6 la probele scrise.

Calendar Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Calendar sesiunea de toamnă

  • 15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
  • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale.