Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Încep probele la competențele lingvistice și digitale

Bacalaureat . Sursa foto: Arhiva EVZ

În perioada 22-29 august se desfășoară probele de competențe lingvistice și digitale a celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului din acest an. Primele rezultate vor fi publicate pe data de 31 august.

Bacalaureat de toamnă. Elevii vor trebui să susțină trei probe de competențe, una în limba română, una într-o limbă de circulație internațională, iar una ce presupune evaluarea competențelor digitale.

Proba A, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

La această probă sunt stabilite nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română. Acestea sunt, în ordine: utilizator mediu, utilizator avansat și utilizator experimentat.

Candidații vor primi un bilet de examen care nu poate fi schimbat. În cazul în care candidații refuză să răspundă întrebărilor formulate, se consideră că nu au susținut această probă.

Proba C, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină se face în trei etape.

Proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat. În cadrul acestei probe elevii vor asculta două materiale audio, fiecare de câte două ori, urmând ca apoi să răspundă unor întrebări.

Proba scrisă, cu durată de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise. Această probă este împărțită în două.

Astfel, se vor evalua competențele de înțelegere a unui text citit și evaluare competențelor de producerea de mesaje scrise.

Cea de-a treia probă este ce orală, cu durata de 10-15 minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interacțiunea orală.

Proba D, evaluarea competențelor digitale

Această probă se va desfășura în laboratoarele de informatică, acolo unde vor fi testate competențele elementare, cum ar fi identificarea unui pachet de fișiere, concepte de bază privind sistemele de calcul sau altele.

Fiecare examinator acordă un punctaj exprimat printr-un număr întreg cuprins între 0 și 100. În funcție de punctajul obținut, se stabilește nivelul de competență digitală a candidatului, după cum urmează:

  • 20-30 de puncte – utilizator începător;
  • 31-55 de puncte – utilizator de nivel mediu;
  • 56-74 de puncte – utilizator avansat;
  • 75-100 de puncte – utilizator experimentat, potrivit alba24.ro.

Calendar Bacalaureat, sesiunea august septembrie

  • 22-23 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A;
  • 24 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B;
  • 25 august: Evaluarea competențelor digitale — proba D;
  • 26-29 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel: 26 august – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă, 29 august – proba orală pentru toate limbile de circulație internațională studiate pe parcursul învățământului liceal;
  • 31 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 1-2 septembrie: Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie: Afișarea rezultatelor finale.