BAC 2011: Proba de competenţe digitale: "banală" pentru liceeni

BAC 2011: Proba de competenţe digitale: "banală" pentru liceeni

Majoritatea elevilor de liceu care au susţinut ieri proba de competenţe digitale au ieşit cu zâmbetul pe buze din sălile de examen, însă greul bacalaureatului abia acum începe.

Cei peste 150.000 de absolvenţi de liceu înscrişi la examenul de bacalaureat de anul acesta au început de ieri proba de evaluare a competenţelor digitale.

Examenul nu le-a dat bătăi de cap celor mai mulţi liceeni, o bună parte dintre ei sperând să fie notaţi cu calificativul "nivel avansat de cunoştinţe", pentru că la această probă nu se vor primi note. Partea cea mai grea a bacalaureatului se va desfăşura însă după 20 iunie, când vor urma probele scrise.

"Nu aveai cum să nu ştii să răspunzi la întrebări gen «Care poate fi extensia unei arhive?»".

După aproape două ore de stat în sala de examen, majoritatea elevilor erau încrezători în ce au făcut, pentru că subiectele nu a fost complicate.

"Examenul a fost unul foarte uşor pentru mine. Am avut de făcut câteva ceva în Office şi de răspuns la câteva întrebări de cultură generală, foarte uşoare. Pentru alţii nu a fost la fel de uşor, pentru că nu sunt la fel de prieteni cu calculatorul", este de părere Alexandru Dumitru, unul dintre elevii care au dat ieri examen la Liceul Industrial "Constantin Brâncuşi" din Bucureşti.

Nici pentru Florin Costea, evaluarea de ieri nu a fost o problemă. "Proba a fost foarte uşoară, chiar banală. Nu aveai cum să nu ştii să răspunzi la întrebări de genul «Care dintre soluţii poate fi o rezoluţie de monitor?» sau «Care poate fi extensia unei arhive?»" Proba fusese stabilită iniţial pe 13 iunie, însă a fost devansată din cauza Rusaliilor.

Cele mai grele examene, după 20 iunie

Calendarul de examene de la bac continuă între 20 şi 23 iunie cu proba de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Urmează, în data de 27 iunie, susţinerea probei scrise la limba şi literatura română, în 28 iunie cea la limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, în data de 29 iunie proba obligatorie a profilului, probă scrisă, iar în 1 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării, tot scrisă.

Rezultatele examenului de bacalaureat din acest an vor fi afişate în 3 iulie, iar contestaţiile vor putea fi depuse pe 4 iulie între orele 8,00 şi 12,00. Rezolvarea contestaţiilor se va face între 5 şi 7 iulie, iar afişarea acestora în 8 iulie.

Din această sesiune a examenului de bacalaureat, reprezentanţii părinţilor sau ai organizaţiilor acreditate de către inspectoratele şcolare judeţene pot participa la examen în calitate de observator.

START LA ÎNSCRIERI

Elevii prinşi copiind la Evaluarea Naţională primesc nota 1

Ieri a fost ultima zi de şcoală pentru elevii din clasele a VIII-a. De săptămâna viitoare, între 13 şi 15 iunie, ei se pot înscrie la Evaluarea Naţională, care începe în data de 20 iunie. Examenul conţine numai probe scrise, două pentru elevii claselor cu predare în limba română şi trei pentru cei care provin din unităţile cu predare în limba maternă.

Mai exact, potrivit calendarului de examen, în 20 iunie are loc proba la Limba şi literatura româna, în 21 iunie la Limba şi literatura maternă, iar în 22 iunie la Matematică.

În 24 iunie vor fi afişate rezultatele (pâna la ora 14.00) şi tot în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 - 18.00, vor fi depuse contestaţiile. Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într- o singură sesiune. Atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât şi cei din învăţământul particular au dreptul să susţină Evaluarea Naţională fără taxă. Durata fiecărei probe este de 120 de minute.

Probele scrise încep la ora 09:00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul. Elevii surprinşi cu manuale, dicţionare, notiţe pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinşi copiind, comunicând cu ceilalţi elevi, primesc nota 1 (unu) la lucrarea respectivă. Citiţi aici mai multe despre ediţia BAC 2011: probe, subiecte, nereguli

Ne puteți urmări și pe Google News