Baba Neagră, desertul din Basarabia ce ar putea intra în patrimoniul UNESCO

Un desert specific nordului Republicii Moldova, pe nume „Baba Neagră”, s-a numărat printre deliciile prezentate la sediul UNESCO cu ocazia acțiunilor de celebrare a Francofoniei.

„Baba Neagră”, prezentată la UNESCO

Pe lângă plăcinte, vin și multe alte specialități autentice, delegația Republicii Moldova la UNESCO a prezentat, în premieră, desertul numit „Baba Neagră”, savurat și apreciat de vizitatori.

Acțiunea Republicii Moldova de la UNESCO a fost susținută de Marina Luca, expertă în patiserie și absolventă a Școlii „Alain Ducasse” din Franța.

„Suntem încrezători că țara noastră are un potențial bogat de a avansa dosare naționale privind tradițiile, îndeletnicirile sau elemente culinare și culturale pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO”, a comunicat, după eveniment, Ambasada Republicii Moldova în Franța.

Delegația Permanentă a Republicii Moldova la UNESCO face parte din grupul Ambasadorilor Francofoni (GAFU), iar Ambasadoarea Corina Călugăru deține funcția de vice-președintă al Biroului GAFU, fiind la al doilea mandat.

Ce este „Baba Neagră”

„Baba Neagră” este o prăjitură asemănătoare unui chec, făcută cu ingrediente simple si la prima vedere banală. Cel mai important lucru legat de „Baba Neagră” este, însă, așa cum îi spune numele, culoarea. Pentru că această culoare închisă nu se obține prin adăugarea de cacao sau coloranți alimentari, cu prin procesul de coacere foarte lung, de circa patru ore.

Iar în acest timp, uleiul reacționează cu bicarbonatul si cu laptele bătut, și așa apare culoarea specifică.

De obicei, „Baba Neagră” se coace în cuptor cu lemne și se tine mult, la un loc cu sarmalele puse în oale de lut și alte bunătăți la cuptor.

Dar condițiile dintr-un cuptor tradițional cu lemne pot fi refăcute absolut mulțumitor în cuptoarele moderne, cu reglare a temperaturii.

Ca gust, „Baba Neagră” este asemănătoare unei budinci bine coapte, adică moale, cu pori mici și deși ca la cașul de oaie și cu consistență elastică ce se topește în gură. „Baba Neagră” se servește de obicei alături de „Baba Albă”, o budincă făcută din paste sau macaroane.

Cum se face acest desert

Ingrediente:

  • 10 ouă
  • 2 pahare (de 250 ml) făină albă
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • 1,5 linguri de bicarbonat de sodiu
  • 300 gr zahăr
  • 250 ml lapte batut/iaurt/chefir
  • 500 ml apte
  • 25 ml vodcă  (opțional)

Notă: Ingredientele sunt pentru o tavă de pandișpan, de circa 30 cm în diametru.

Mod de preparare:

  1. Foarte important: tava trebuie învelită în 2-3 straturi de folie de aluminiu, și dedesubt, și pe margini.
  2. Pe fundul tăvii se pune hartie de copt.
  3. Bateți bine ouăle spumă - e mai bine cu mixerul.
  4. Într-un bol mai mare, amestecați făina cu bicarbonatul de sodiu.
  5. Adăugați zahărul și uleiul, amestecând câte puțin.
  6. Puneți laptele, amestecând bine cu telul.
  7. Adăugați și laptele batut sau kefirul și vodka și amestecati până nu mai sunt cocoloașe.
  8. Ouăle bătute se pun ultimele și se amestecă bine. Trebuie să vă iasă un aluat mai lichid, precum cel pentru clătite.
  9. Turnați aluatul în tava pregătita în pasul 1.
  10. Puneți peste tavă o nouă folie de aluminiu, având grijă ca aceasta să nu atingă aluatul.
  11. Dați tava la cuptor, preîncălzit la 200 grade, pentru 2 ore; apoi reduceți temperatura la 100 grade și lăsați alte 2 ore. (Se poate coace în cuptor cu lemne, pentru 2-3 ore)
  12. Lăsați Baba Neagră să se odihnească pentru câteva ore, apoi o tăiați în felii înguste. O puteți servi alături de „Baba Albă”, cum se face tradițional, sau cu mere coapte.

Mai jos, două filmări cu modul de preparare: