Evenimentul Zilei > Politica > Azil țărănesc de 3 milioane de euro în stil Vanghelie
Azil țărănesc de 3 milioane de euro în stil Vanghelie

Azil țărănesc de 3 milioane de euro în stil Vanghelie

Primarul Sectorului 5 a alocat un contract de 3 milioane de euro pentru amenajarea celui mai luxos azil de bătrâni. Aici, vor avea acces „pensionarii simpli, și nu rude cu pile”

Vârstnicii din cartierul bucureștean Rahova nu aveau fire albe în cap când l-au auzit prima dată pe Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, promițând că va amenaja pe strada Baltagului un azil pentru bătrâni.

Cât despre faptul că fostul lider PSD ar băga imensa sumă de trei-patru milioane de euro, din fondurile primăriei, într-un azil cu specific rustic, locuitorii de pe strada Baltagului râd ca-n bancurile cu Bulă din tinerețe.

„Nu cred că Vanghelie va aloca această sumă când deabia a băgat paznici ca să oprească furturile din clădirea abandonată, unde urmează să fie amenajat căminul”, spune Alexandrina Gheorghe (81 de ani).

Bătrâni: „Țeapă”

Reaminim că Primăria Sectorului 5 a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), la începutul lui decembrie, un anunț prin care cere oferte pentru modernizarea „ Centrului Social pentru Persoane Vârstnice”. Mai exact, Vanghelie dorește să transforme o clădire abandonată și terenul de sport aferent într-un azil de bătrâni, cu specific rustic.

Suma trecută în anunț este de 4,1 milioane de euro. Primarul spune că licitația s-a terminat, iar firma câștigătoare va primi doar 3 milioane.

Pe strada Baltagului nr 14 ar trebui să înflorească, într- un an, cel mai scump azil de bătrâni din România, în a cărui curte va fi montat și un altar religios sculptat în Acum, locul este părăsit și de paznicii care ar trebuie să vegheze clădirea curtea. Geamurile ferestre sunt sparte. În curte, care e de dimensiunea unui teren de sport dintre blocuri, e doar gunoi.

Să nu fie cazate pilele

Alexandrina Gheorghe își amintește că l-a auzit prima dată pe Marian Vanghelie că va amenaja un cămin de bătrâni când nu avea așa de mult păr alb în cap.

Virgil (65 de ani), un alt locuitor din zonă, sprijină ideea unui azil, deși are mici îndoieli privind prețul. „Dacă bagă 4 milioane sau 10 milioane de euro și apoi căminul e accesibil doar pentru cei bogați, care își permit să dea o mie de euro ca să-și țină rudele în lux, nu mi se pare normal”, atrage atenția bătrânul.

Vanghelie: „Va fi un centru de relaxare pentru ei”

Contactat de „Evenimentul Zilei”, edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, a explicat, în exclusivitate, că investiția face parte dintr-un program mai amplu destinat persoanelor vârsnice.

„Avem 6.000 de persoane cu pensii între 300 si 350 de lei. Le dăm cupon de 100 de lei pe lună pentru alimente și medicamente, pentru că nu au cum să trăiască cu acea pensie. Acest centru va fi pentru ei”, a explicat Vanghelie. Potrivit acestuia, prețul construirii centrului nu l-a stabilit el, ci specialiștii. „Licitația a avut loc. Valoarea contractului este de aproximativ 3 milioane de euro. Nu eu am stabilit cât costă investiția. Trebuie să mă gândesc și la cei în vârstă, nu doar la copii. Ei ce să facă? Va fi un centru de relaxare pentru ei”, a mai adăugat edilul. Întrebat de ce costă amenajarea clădirii trei milioane de euro, Vanghelie a explicat că mai ieftin nu se poate, potrivit analizelor făcute de specialiștii din Primăria Sectorului 5 a Capitalei.

Cu șezlongul la azilul lui Marian

Din anunțul publicat de Primăria Sectorului 5 pe SEAP reiese că viitorul centru social va avea în micuța curte foișoare, altare și bănci sculptate în lemn. Iată de ce vor beneficia pensionarii din Sectorul 5 în cazul în care vor ajunge la azilul de lux:

● foișoare din lemn decorat cu motive populare, vor fi acoperite cu șindrilă;

● măsuțele vor fi din beton și scăunelele vor fi îmbrăcate în mozaic în culori cu diverse motive decorative;

● șezlonguri și umbrele colorate, dar nu strident;

● aleile pietonale vor fi din dale de beton mozaicate și vor avea un joc de două culori;

● trei mese de tenis de masă;

● un altar executat din lemn rustic pentru activități religioase;

● spații verzi din belșug. Va fi amenajat un gazon ornat cu flori și se vor planta arbori și brazi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.