Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul este noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit, azi, pentru alegerea noului arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, poziţie pentru care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat doi candidaţi: părintele Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi părintele Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Decizia a fost luată prin vot secret. Pentru acelaşi post a candidat şi Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

PS Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957.

În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. În perioada 1985-1989 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

În 1986, la 14 mai, a fost hirotonit diacon în Catedrala mitropolitană din Iași de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, iar la 15 august, în același an, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna. În 1990 a fost numit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, stareț al Mănăstirii Râșca.

În 1991, la 25 martie, PS Calinic Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iași, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Rădăuților, au fost cei doi părinti care au candidat pentru functia de ierarh al Arhiepiscopiei Sucevei si Rădăuților.

Cum se votează?

„În total, pentru o astfel de funcţie pot exista maximum patru candidaţi care vor putea fi votaţi prin vot secret de Sinodul Patriarhal. Cum anume sunt desemnaţi aceştia face parte tot dintr-un proces democratic surprinzător de amplu.

În primul rând, de pe lista anterior primită de la Sinodul Patriarhal, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a desemnat  deja pe cei doi candidaţi, pe care-i consideră cei mai bine pregătiţi pentru postul de episcop al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Trebuie spus ca Mitropolia ar fi putut adauga pe lista si o a treia persoana, daca acest lucru era considerat necesar, dar mitropolitul Teofan a spus clar ca nu a fost nevoie de o a treia nominalizare.

Procedură se reia însă şi la nivelul Sinodului Patriarhal, unde, dacă se consideră necesar, se poate adăuga inca un nume pe listă, toţi candidaţii pornind cu şanse egale şi fiind aleşi în urma unui vot secret. Există două tururi, organizate în aceeaşi şedinţă: pe primul buletin de vot sunt trecute numele tuturor candidaţilor, în ordinea rangului sau a procedurilor interne ale BOR. Dacă niciunul dintre ei nu obţine 50+1 din voturi, se va organiza un al doilea tur, la care vor fi înscrişi doar primii doi candidaţi, care au obţinut cele mai multe voturi", scrie Monitorul de Neamț.

Pe 20 mai, arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, în vârstă de 90 de ani, a încetat din viaţă la Institutul “Matei Balş” din Capitală în urma unui al doilea atac de cord. Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la Bucureşti cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie.

„Cum voința Sfîntului Sinod va exprima voința lui Dumnezeu, ne amintim astăzi, cînd prăznuim pe Sf Prooroc Ilie Tesviteanul, că uneori Dumnezeu decide să se exprime discret, cuminte, smerit, timid aproape, ca adierea unui vînt lin în comparație cu vijelia, cutremurul și focul (3 Regi 19,12)", scria Sever Voinescu într-un articol dedicat acestui eveniment, rememorând experiența cu Prea Sfântul Damaschin Dorneanu, unul dintre candidați.

Citește aici: Mă rog pentru viitorul Bisericii mele!