Liderul spiritual suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a salutat astăzi apelul lansat de preşedintele american Barack Obama privind evitarea opţiunii militare pentru blocarea controversatului program nuclear al Iranului.
Recentele declaraţii ale preşedintelui Obama chemând la reţinere demonstrează că americanii nu mai sunt prizonieri ai "unei iluzii", a afirmat ayatollahul Khamenei adresându-se unor lideri religioşi iranieni de rang înalt.
Liderul spiritual suprem iranian a nuanţat însă imediat această declaraţie, exprimându-şi regretul că şeful Casei Albe şi-a reafirmat intenţia de a înăspri politica americană de sancţionare a Iranului din cauza refuzului său de a suspenda operaţiuni nucleare sensibile, scrie Agerpres, citând agenţiile internaţionale.
Marţi, preşedintele Obama a avertizat faţă de orice atacuri militare asupra Iranului sau a Siriei, acuzându-i pe adversarii politici republicani de superficialitate, atunci când cer intervenţii militare străine în cele două ţări.
Soluţia paşnică apără interesele tuturor părţilor, inclusiv ale Israelului, care ameninţă cu intervenţia militară asupra obiectivelor nucleare iraniene, a insistat Barack Obama.
Comunitatea internaţională manifestă temeri privind un posibil caracter militar al programului nuclear iranian. Iranul, în pofida tuturor dezminţirilor sale, a anunţat recent noi realizări în domeniu. Împotriva Teheranului au fost emise mai multe rezoluţii internaţionale, unele cu forţă coercitivă, din cauza refuzului său de a pune capăt unor activităţi nucleare sensibile.
Apel la dialog serios
Între timp, sase mari puteri ale lumii au solicitat Iranului să se angajeze la "un dialog serios şi fără condiţii preliminare" în ceea ce priveşte controversatul său program nuclear şi să permită accesul inspectorilor internaţionali în situl militar de la Parchin (la sud-est de Teheran), sit unde Agenţia Internaţională a Energiei Atomice(AIEA) consideră că s-ar desfăşura activităţi relevante pentru fabricarea armelor nucleare.
"Facem apel la Iran să se angajeze la un dialog serios, fără condiţii preliminare", s-a scris într-o declaraţie comună elaborată pe marginea reuniunii Consiliului Guvernatorilor al AIEA, ce se desfăşoară cu uşile închise până vineri, la Viena.
Grupul de state 5+1 (Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Franţa, Germania şi Marea Britanie) şi-a exprimat de asemenea regretul cu privire la activităţile de îmbogăţire a uraniului desfăşurate de Teheran, activităţi care pot avea un dublu scop, atât civil, cât şi militar, şi au cerut Iranului să permită accesul în situl militar de la Parchin.
Teheranul a anunţat că este pregătit să permită accesul inspectorilor AIEA la situl militar de la Parchin, unde AIEA suspectează că s-ar desfăşura activităţi nucleare secrete, imediat ce se va ajunge la un acord cu privire la felul în care se va desfăşura această inspecţie.
Delegaţiile AIEA care au vizitat Iranul în ianuarie şi în februarie au cerut explicit inspectarea sitului de la Parchin. Atunci Teheranul a respins solicitările AIEA, precum şi încercările echipelor agenţiei de a intra în legătură cu oficiali iranieni şi a afla alte informaţii pentru a rezolva chestiunile rămase în suspensie privind presupusa dimensiune militară a programului nuclear iranian.
Diplomaţii occidentali suspectează în prezent că Iranul ar încerca să elimine urmele de radiaţii după testele cu detonatorul de neutroni la instalaţia nucleară din Parchin, a scris astăzi agenţia AP, cu referire la surse diplomatice anonime de pe lângă AIEA.