Iranul încearcă să-și dea seama în acseastă perioadă cum ar trebui să comunice și ce atitudine să aibă față de președintele american Donald Trump. Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei i-a mulțumit, sarcastic, noului lider american, ieri, pentru că a „dezvăluit adevărata față a Statelor Unite”.
„Suntem recunoscători acestui nou-venit”, a spus Ayatollahul Khamenei comandanților iranieni ai Forțelor Aeriene, conform unei informații postate pe siteul oficial, citate de New York Times.
Oficialii iranieni au dat dovadă de precauție de când Trump a devenit liderul de la Casa Albă, în 20 ianuarie. Deși și-au exprimat mânia față de politicile și comentariile sale, chiar și cei mai radicali iranieni au decis să nu îl provoace pe președintele american.
Dar marți, a devenit evident pentru liderii Iranului că Trump nu este atât de ușor de ignorat, iar după ce Ayatollahul Khamenei a vorbit sarcastic despre Trump, alții l-au urmat.
Ministrul de Externe iranian Mihammad Javad Zarif a declarat, într-un interviu pentru un ziar local, că el se așteaptă vină vremuri grele pentru Iran, acum că Trump este la conducere.
Președintele iranian, Hassan Rouhani, a apărat, la rândul său, acordul nuclear încheiat între țara sa și șase puteri ale lumii, printre care și SUA și spune că acordul este câștigător pentru toate părțile implicate.
Dar Trump, care a descris acordul nuclear, ca pe unul „foarte, foarte prost”, dar nu a făcut încă nimic în sensul de a-l schimba sau a-l anula, a stârnit mânia Iranului, din nou, pe Twitter, când pentru a se apăra în fața acuzațiilor că este prea apropiat de Rusia și de Putin, s-a întrebat cum a putut Barack Obama să încheie un acord cu Iranul, o țară pe care a numit-o „numărul unul în terorism”.
Trump a rezumat, astfel, comentariile făcute de ministrul său pentru Apărare, Jim Mattis, care, duminică, a numit Iranul „cel mai mare sponsor al terorismului”.
Mulți iranieni s-au declarat șocați de astfel de afirmații, arătând spre grupările teroriste care sfidează Iranul și Occidentul în același timp. Mai întâi Al Qaeda, responsbailă pentru atacurile din 11 septembrie 2001, apoi mai recent Statul Islamic, care a ucis mii de oameni în Orientul Mijlociu și este responsabil pentru comiterea și inspirarea unor atacuri în Europa și SUA:
„Trump încearcă să pună la colț Iranul, să ne facă să ne închisnăm Americii și să ne schimbe comportamentul sau să mergem la război”, s spus Nader Karimi Joni, un activist politic, apropiat al guvernului lui Rouhani.
Trump a inclus Iranul pe lista celor șapte state majoritar musulmane, ai căror cetățeni nu au voie să intre în SUA, potrivit unui ordin executiv care este blocat, deocamdată, de instanțele americane. Consilierul pentru securitate al lui Trump, Michael T. Flynn, a anunțat Teheranul, săptămâna trecută, că a fost „avertizat”, după un test cu rachetă desfășurat de iranieni.