În cadrul unei conferințe de presă, adjunctul Avocatului Poporului din România a anunțat că instituția va solicita modificarea Codului Muncii, în cazul hărțuirilor angajaților sau a violențelor la locul de muncă.
În prezent aceste atribuții le revin inspectorilor de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă, care trebuie să se deplaseze la orice sesizare care are ca subiect hărțuirea angajaților sau violențe la locul de muncă.
Ecaterina Mirea, adjunctul Avocatului Poporului, a declarat că în decursul timpului, inspectorii de la ITM au sesizat de mai multe ori că nu există o legislație unitară pe acest subiect, care îi sancționeze pe abuzatori.
”Dacă avem o faptă de hărţuire pe criteriile stabilite în Codul muncii, sunt competenţi inspectorii de muncă, dar dacă avem o faptă de hărţuire morală la locul de muncă, devin competenţi cei de la CNCD. Totodată, nu sunt prevăzute acţiuni sau condiţii de încurajare a persoanelor care sunt supuse unor astfel de fapte, în sensul de a le reclama şi un lucru deosebit de important este faptul că nu sunt îndrumări, ghiduri uşor accesibile cu privire la ceea ce reprezintă dreptul de a lucra într-un mediu sigur, fără hărţuire la locul de muncă, dar şi cu privire la paşii ce trebuie urmaţi de persoanele care sunt supuse unor astfel de fapte”, a explicat adjunctul Avocatului Poporului.
Codul Muncii trebuie completat
Instituția Avocatului Poporului susține completarea Codului Muncii, cu prevederi clare și exprese atunci când vine vorba despre hărțuire sau violența la locul de muncă.
În propunere se arată toți angajatorii care au peste zece angajați, vor fi obligați să desemneze un salariat care să aibă în fișa postului astfel de atribuții, printre care și cele de sesizare a conducerii sau organelor abilitate.
De asemenea, Avocatul Poporului mai propune și înfiinţarea, în cadrul Inspecţiei Muncii, a unor compartimente specializate în domeniul hărţuirii și violenţei la locul de muncă, dar și stabilirea unor politici organizaționale care să descurajeze astfel de practici, informează Agerpres.
În prezent, instituția Avocatului Poporului este una dintre singurele din România care are puterea de a iniția legi sau să propună modificarea unor legi fundamentale, precum este Codul Muncii.