Avocatul Poporului sare în ajutorul medicilor rezidenți. Ce a constatat?

Avocatul Poporului sare în ajutorul medicilor rezidenți. Ce a constatat?

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și în urma verificărilor a constatat că una dintre cauzele care au dus la o lipsă a personalului din spitale se datorează faptului că medicii rezidenți așteaptă de mai bine de 5 luni să obțină drept de liberă practică.

După 6 ani de facultate și alți câțiva ani de rezidențiat, în funcție de specialitatea pe care și-au ales-o, medicii rezidenți nu primesc drept de liberă practică decât în urma examenului de specialitate, scrie perol.ro.

Ca urmare a incidentelor provocate în lipsa de personal din ultima vreme, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, fiind efectuate cercetări la Direcția de Sănătate Publică Prahova, dar și la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. După examinarea situației, ambele conduceri au ajuns la același punct de vedere, și anume că printre circumstanțele care au dus la existența problemelor „se regăsește și suspendarea concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante de medici, începând cu instituirea stării de urgență pe teritoriul României”.

În luna martie a anului acesta, peste 700 de medici s-au înscris la examenul de specialitate, examen care a fost anulat și nu a mai fost organizat, din cauza răspândirii virusului SARS-COV2.  Numărul considerabil de 700 de medici, în condițiile în care toți ar fi trecut examenul, este cu siguranță un număr de care România are nevoie la momentul actual, în contextul unui deficit major de personal medical, dar și al creșterii vizibil alarmante a numărului de pacienți infectați, care necesită asistență medicală specializată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, Avocatul Poporului a solicitat Ministrului Sănătății să organizeze examenul de specialitate, deja amânat de cinci luni, deoarece acesta reprezintă „un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI, dar  și din restul secțiilor medicale.”

Medicii rezidenți nu au drept de liberă practică, ci doar drept de practică supravegheată, iar pe fondul actualei epidemii, libera lor practică este condiționată de dreptul la parafă, pe care nu îl vor dobândi decât în urma absolvirii examenului amânat.

Un medic rezident, deține parafa de medic rezident, dar nu codul de parafă precum medicii specialiști sau primari, și pot ștampila foaia de observație pe care o întocmesc pentru pacienți.