Avocatul Gheorghe Piperea a ajuns subiect de glume, în mediul online, după ce s-a arătat nedumerit temperaturile „la umbră” sunt mai scăzute cu 7 până la 11 grade Celsius, față de cele înregistrate la „soare”. Pentru astfel de mirări, avocatul Piperea a devenit ținta ironiilor, analistului Sorin Ioniță și a urmăritorilor acestuia care i-au pus la îndoială nivelul de inteligență.
Analistul politic și comentatorul Sorin Ioniță pune sub semnul întrebării capacitatea intelectuală a avocatului Gheorghe Piperea, pornind de la o postare a acestuia în mediul online. El și-a ilustrat comentariul, pentru a-și argumenta punctul de vedere, cu o fotografie a unei postări atribuită lui Gheorghe Piperea.
Confruntat, la fel ca toată lumea, în aceste zile, cu canicula sufocantă, avocatul Piperea pare că are o serie de nedumeriri pentru care ar dori un răspuns oficial din partea Administației Naționale de Meteorologie (ANM). El vrea să știe de ce există diferențe între temperatura afișată de computerul de bord al mașinii sale, cea de pe aplicațiile telefonului mobil și cele prezentate de televiziuni, având ca sursă ANM.
Iar aceasta nu este singura mirare a reputatului specialist în drept. Gheorghe Piperea se întreabă de ce la umbră temperaturile sunt mai scăzute cu 7 până la 11 grade Celsius decât la soare, în condițiile în care lui nu i se pare că ar fi vreo diferență. Cu excepția faptului că la umbră este mai puțin expus insolațiie și bronzării.
Comentariile lui Sorin Ioniță
Sorin Ioniță a făcut o serie de comentarii ironice legat de nedumeririle avocatului Piperea, care pare că nu înțelege cum funcționează aparatele de măsurare a temperaturii și nici de ce la umbră sunt mai puține grade decât la soare.
„În acestă diatribă de o eleganţă clasică un prof. univ. dr. la Drept, Universitatea Bucureşti, se întreabă practic de ce un obiect lăsat la soare se încinge mai tare decât unul care stă la umbră. I se pare suspect. Şi ce rost are să stea omul la umbră când e cald, că e tot aia ca la soare, minus bronzul”, a comentat Sorin Ioniță.
El a continuat în aceeași notă, spunând că prea adesea subestimăm „prostia autentică” „a unor palavragii de nișă îngustă”. Mai mult, analistul sugerează Universității București să ia măsuri în legătură cu standardele academice pe care le promovează.
„Cred că prea adesea subestimăm în România prostia autentică, cu morgă, a unor palavragii de nişă îngustă şi presupunem tot felul de conspiraţii şi scheme politice complicate în loc. Propunerea mea asta ar fi: what you see is exactly what it is. Şi (2) Univ Buc are de luat măsuri cu standardele academice dacă vrea să mai prindă Top 500 secolul ăsta”, a mai scris Sorin Ioniță în postarea sa.
Internauții, ironici cu avocatul Piperea
Iar comentariile internauților care însoțesc mesajul sunt în același ton, ironic. Unii se întreabă cum a reușit Gheorghe Piperea să ajungă avocat, în vreme ce alții îi pun sub semnul întrebării nivelul de inteligență.
E drept mai sunt și dintre cei care au încercat să-i explice, din perspectivă științifică, cum stau lucrurile cu măsurătorile de temperatură sau de ce i se pare că la umbră este la fel de cald ca și la soare.
Au fost și internauți care au dorit să-l abordeze direct pe avocatul Piperea ca să-i spună ce părere au despre el și despre teoriile pe care le promovează. Aceștia au fost dezamăgiți, însă, distinsul profesor universitar de Drept blocându-le comentariile. De altfel, el a șters și postarea, după o vreme, astfel că nu se mai regăsește pe pagina sa de Facebook.
Cursurile lui Piperea ocolite de studenți
În urmă cu câteva luni, în aprilie, Gheorghe Piperea, care predă și la Universitatea București, se plângea că studenții la Drept îi ocolesc cursurile. Într-un mesaj preluat de presă, acesta spunea că, din 220 de studenți, doar doi participă la prelegerile sale, deși este deținătorul unui doctorat la Paris și are o experiență de 28 de ani.
„O intreagă lume mă detest și nu știu de ce. O lume care se crede bună și dreaptă și care crede că are nevoie de spații sigure, care nu le deranjează certitudinile și nu le forțează ieșirea din stereotipie. Dintr-o serie de 220 de studenți de anul III, azi au venit la cursul meu fix 2. Este, de data asta, un evident boicot. Nu mai e vorba de îmbunătățirea cursului, necesitate care mă presează, de altfel, an de an, și mă determină mereu să înnoiesc ceea ce predau și scriu.
Nu se poate ca o muncă de peste 28 de ani ca dascăl, zeci de mii de pagini de lucrrări de referință scrise de mine în ultimii 25 de ani, un doctorat la Paris și o insistență de a veni de 3-4 ori pe săptămână la facultate, punând alăturea două afaceri profesionale de 2 – 3 milioane pe an, să fie chiar inutile și lipsite de interes.
Este evident că e vorba doar de acea sancțiune pe care o «merit» pentru că am nerușinarea de a trage lumea de mânecă, de a încerca să-i trezesc din somnabulism pe captivii coliviei ideologice nounormale. Așa îmi trebuie, nu?”, se arăta dezamăgit, tot pe Facebook, Gheorghe Piperea.