Editura Evenimentul si Capital

Avocatului condamnat după ce şeful DNA Constanţa a încercat să-i seducă soţia i se refuză în mod dubios liberarea condiţionată

Autor: | | 8 Comentarii | 15258 Vizualizari

Sorin Calaigii expune într-un memoriu adresat Evenimentului zilei şicanele care i se fac în justiţie pentru a fi ţinut în continuare după gratii. Un procuror anticorupţie a depus ca probe pentru respingerea liberării o mapă care conţinea toate articolele de presă, publicate de Evenimentul Zilei şi o publicaţie locală, în care se relatează despre modul în care procurorul DNA Andrei Bodeanu a reuşit să-l trimită pe Calaigii în detenţie la Poarta Albă.

În ziua de 11 iunie 2014, avocatul penalist constănţean Sorin Calaigii a fost convocat şi arestat la DNA Constanţa de către fostul său prieten de familie, procurorul Andrei Bodean. Calaigii fusese denunţat de nişte clienţi de ai săi, pe care în acea zi îi reprezentase la Curtea de Apel Constanţa unde erau judecaţi pentru tentativă de omor. Avocatul Calaigii era acuzat, potrivit denunţurilor dubioase formulate împotriva sa, că le-ar fi promis membrilor Clanului Miron soluţii favorabile în instanţă, în două dintre dosarele în care aceştia erau implicaţi, în schimbul unor sume de bani. Asta, în ciuda faptului că avocatul era apărător angajat doar într-unul dintre dosare şi fusese plătit legal, iar în celălalt, denunţătorii aveau angajat un cu totul alt avocat.

Kovesi a trecut peste imparţialitate

Familiile Calaigii şi Bodeanu fuseseră prietene. Într-un memoriu pe care avocatul Calaigii i l-a adresat şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, îi solicita acesteia preluarea dosarului său de la DNA-Constanţa, în vederea continuării urmăririi de către DNA-Central. Argumentul adus de avocat era „suspiciunea evidentă de lipsă de imparţialitate a procurorului desemnat în soluţionarea cauzei (Andrei Bodean) cât şi a întregului colectiv din cadrul DNA-Constanţa”.

Avocatul îi arăta şefei DNA, cu lux de amănunte şi cu probe, cum a debutat relaţia de prietenie dintre familiile lor. Momentul în care s-a petrecut ceea ce ar fi trebuit să-l facă pe procurorul Bodean incompatibil cu cercetarea penală a avocatului Calaigii, a fost Revelionul 2012-2013. La acel eveniment, Bodean s-a „dat” la soţia avocatului, i-a făcut avansuri şi propuneri lipsite de orice echivoc, iar avocatul l-a admonestat verbal. Deşi şefei DNA i-a fost adusă la cunoştiinţă toată această situaţie, a refuzat să accepte transferarea dosarului de la Constanţa la Bucureşti.

Condamnat cu 2 la 1

În primă instanţă, avocatul Sorin Calaigii a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la o pedeapsă de 5 ani cu executare, pentru toate cele trei fapte din rechizitoriu. Ulterior, în apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut doar două dintre acuzaţiile aduse, pentru una a pronunţat achitarea, pentru celelalte două a dispus condamnarea la o pedeapsă de 4 ani cu executare, precum şi măsura confiscării extinse pentru o sumă de aproximativ 40.000 de euro. Decizia completului format din trei judecători a fost luată fără unanimitate. Unul dintre cei trei judecători a făcut opinie separată declarând, astfel, nevinovăţia avocatului Sorin Calaigii pentru toate cele trei fapte imputate.

Calaigii către EVZ: Vă prezint modul în care şi în prezent domnul procuror şef al DNA Secţia Teritorială Constanţa îşi exercită presiunea asupra unor judecători

Subsemnatul Calaigii Sorin (fiul lui Ioan şi Elena, n. la 19.12.1975 în Constanţa) fost avocat, actualmente aflat în Penitenciarul Poarta Albă condamnat pe nedrept în urma unor fapte ticluite şi inventate de dl. procuror DNA Bodeanu Andrei, doresc să vă prezint modul în care şi în prezent domnul procuror şef al DNA Secţia Teritorială Constanţa îşi exercită presiunea asupra unor judecători din Constanţa pentru ca eu să nu pot beneficia de liberarea condiţionată, deşi îndeplinesc toate condiţiile prevăzute de lege:

În data de 29.09.2018 am dobândit vocaţia de a fi eliberat condiţionat, executând fracţia de 2/3 din pedeapsa de 4 ani ce mi-a fost aplicată (2 ani şi 3 luni zi la zi, plus 152 de zile considerate executate ca urmare a muncii prestate în penitenciar). În consecinţă, în data de 3.10.2018, am fost analizat de către Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului, iar prin Procesul-verbal din 3.10.2018, Nr. Matricol C4: ”s-a propus a fi liberat condiţionat, având în vedere conduita corespunzătoare, implicarea în activităţi lucrative şi educative, iar timpul efectiv executat şi-a atins scopul preventiv educativ.” Doresc să menţionez că printre membrii Comisiei care au stabilit acest aspect, se găsesc: un domn judecător, un psiholog, un consilier de probaţiune şi alte persoane din conducerea penitenciarului, care miau perceput în mod direct comportamentul din detenţie.

Propunerea de liberare condiţionată a fost înregistrată apoi la Judecătoria Medgidia sub nr. 7665/256/2018, cu termen la 17.10.2018. Deşi în considerentele sen. pen. Nr. 2620/17.10.2018 ce s-a pronunţat în cauză se desprinde ideea că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi liberat, dl. jud. Agop Mircea (fost poliţist în cadrul IPJ Constanţa), a dispus respingerea propunerii de liberare, motivând că ”mă aflu doar la prima analiză şi nu este oportun să fiu liberat la acest moment.”

Contestaţie respinsă pentru că nu-și recunoaşte vinovăţia

Am formulat contestaţie împotriva acestei soluţii şi mi-a fost fixat termen la Tribunalul Constanţa la data de 10.12.2018. Susţinerile procurorului DNA care a participat la şedinţă şi soluţia Tribunalului, mi-au creat convingerea că şeful DNA S.T. Constanţa, într-adevăr pune presiune pentru a nu fi eliberat. În concret, procurorul care a participat din partea DNA a susţinut în principal restituirea cauzei la Judecătoria Medgidia, pentru că acolo a participat un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Jud. Medgidia şi că ei (DNA S.T. Constanţa) nu ar fi ştiut că aveam eu spre soluţionare liberarea condiţionată, iar apoi să mi se respingă contestaţia deoarece eu nu regret nici acum faptele comise, ba mai mult l-am atacat pe procurorul şef al DNA S.T. Constanţa în presă, indicând câteva articole. La rândul meu, în susţinerea contestaţiei pe care eu o formulasem, am susţinut că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi liberat condiţionat, făcând referiri concrete la aceste legale.

Am constatat cu stupoare, că soluţia a fost de admitere a contestaţiei formulate de mine, însă cauza este retrimisă la Judecătora Medgidia pentru a fi rejudecată deoarece nu a participat la Judecată un reprezentant DNA S.T. Constanţa.

Deşi art. 263 C.p.p. care reglementează ”incidentele privind citarea”- prevede că doar necitarea persoanei arestate, deţinute atrage nulitatea absolută, soluţia este cu atât mai ciudată în condiţiile în care:

a) la Judecătoria Medgidia participase un procuror care nici el şi nici domnul judecător însuşi nu s-au sesizat în legătură cu eventuala participare obligatorie a procurorului de la DNA;

b) dacă nu formulam eu contestaţia, împrejurare care a adus dosarul în faţa Tribunalului Constanţa, cine ar mai fi contestat vreodată că eu făceam 3 luni de amânare, în urma unei soluţii lovite de nulitate absolută? Răspunsul e simplu- NIMENI- şi eu eram ţinut încă 3 luni în detenţie, pentru că asta e important, nu aspectele de legalitate ale procesului;

c) în realitate nu este vorba de nici o nulitate absolută, în contextul în care s-au eliberat din aceeaşi cameră cu mine mai multe persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, fie la Judecătoria Medgidia, fie la Tribunalul Constanţa, fără ca în şedinţele în care au fost judecaţi să fi participat procuror DNA. Astfel, la Jud. Medgidia au fost eliberaţi: Curt Marius, Mara Tănase şi Săpunaru Alexandru, iar la Tribunalul Constanţa: Stere Sorin, Gogotă Cătălin şi Manea Cristian, toate aceste persoane indicate fiind cu mine în cameră, motiv pentru care am văzut personal şi direct încheierile de şedinţă în care se consemnează participarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Jud. Medgidia şi nu a unui procuror DNA (persoanele menţionate au comis infracţiuni de corupţie).

Tentativa de asasinat! Sotii Ceausescu ar fi putut fi omorati cu mult inainte de '89! Cine a vrut sa scape de ei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
15:45 Execuția procurorului general Tiberiu Nițu, victima DNA 14:59 Acuzații DEVASTATOARE! Un fost membru CSM aruncă BOMBA care cutremură Justiția. Cifrele care DESFIINȚEAZĂ DNA 11:40 Protestele magistraților, ILEGALE. Ce urmăresc Dănileț și Lăncrănjan prin ÎNCĂLCAREA legii 10:50 Dosarul Tel Drum. Dragnea A LOVIT ÎN PLIN. Adio, emoţii? Decizie de ultimă oră în Justiţie. Breaking news 19:28 RAREȘ BOGDAN contra DACIAN CIOLOȘ. Jocurile de putere din spatele unei nominalizări neașteptate. 18:10 Update PROCURORII din CONSTANȚA au ieșit ÎN STRADĂ. Își SUSPENDĂ ACTIVITATEA: "Vrem justiție independentă!" 15:59 DESANT EUROPEAN la București. Se vor CERE și DA explicații în LEGĂTURĂ cu KOVESI 14:59 PROTEST. 100 de judecători și procurori din CLUJ își suspendă activitatea o săptămână. Magistrații vor face grevă 11:40 Tandemul Lazăr-Kovesi DECIDE ce instituție se ocupă de Tel Drum. Culisele SCANDALULUI dintre DNA și Secția de investigare a magistraților 10:50 Kovesi, AGENT SECRET. Ce scrisoare a primit DRAGNEA: „Nu mai este un SECRET” Breaking news 19:06 Președintele Parlamentului European A FĂCUT ANUNȚUL așteptat. Kovesi nici NU ȘTIE ce o așteaptă 16:25 Cerere HALUCINTANTĂ în CAZUL Kovesi. „Să-i RETRAGEM CETĂȚENIA!” 15:30 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 13:24 Lazăr A CEDAT NEVOS după aroganţa lui Toader. Este CEL MAI DUR ATAC în direcţia ministrului Justiţiei 11:50 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news