Boştină şi Asociaţii aruncă avocaţi tineri în cursa pentru contracte de milioane.
Avocaţii mediului de afaceri se învârt într-o lume selectă. Negociază şi intermediază tranzacţii de sute de milioane de euro şi rămân actorii nevăzuţi ai celor mai mari afaceri care se fac în România. „În lumea avocaţilor, cele mai mari realizări sunt cele despre care clientul nu-ţi dă voie să vorbeşti“, spun ei.
Tinerii avocaţi din casa de avocatură Boştină şi Asociaţii stau în spatele unor proiecte precum modernizarea Aeroportului Otopeni, pasajul Basarab, privatizarea Electroputere şi aşteptata privatizare a CFR Marfă.
„Avocatura de business nu este un soft sau aplicaţie matematică, pentru că o tranzacţie conţine zeci de documente pe care avocatul trebuie să le cuprindă creativ, într-o structură unitară“, spune avocatul Cristina Maxim. Mai mult, avocaţii de la Boştină se văd şi în pielea unor actori, care schimbă doar costumele deoarece „poţi întâlni un fost client în calitate de oponent într-o altă tranzacţie“. Negocieri care salvează companii
Breasla avocaţilor pare a fi una diferită de oricare alta ce implică un mediu concurenţial. Avocaţii duc prietenia dintre ei indiferent de locul unde lucrează. „Ne consultăm în unele tranzacţii cu colegi din alte case de avocatură cu care suntem prieteni de pe băncile facultăţii. De exemplu, părţile se vor înţelege într-o tranzacţie cu mari probleme de-a lungul timpului, în primul rând pentru că părţile sunt reprezentate de avocaţi care sunt prieteni. Este vorba despre litigiile pentru marca Gerovital, între Farmec şi Gerovital. Ambele părţi şi-au dat seama că marca s-a diluat şi că litigiul nu foloseşte nimănui“, spune Ovidiu Mihuţ despre lumea în care lucrează.
Cristina Maxim se amuză pe tema acestei relaţii strânse din mediul avocăţesc: „Probabil că suntem atât de plicticoşi încât nu ne suportăm decât între noi“. Au transpirat pentru Rapid
Una dintre cele mai mediatizate tranzacţii din ultima perioadă a fost vânzarea clubului de fotbal Rapid Bucureşti către Fathi Taher, om de afaceri asistat de casa de avocatură Boştină. „A fost o tranzacţie complexă şi pentru că lumea fotbalului este una mai cenuşie. Taher a vrut să preia o societate transparentă şi erau lucruri neclare referitoare la regimul terenurilor şi jucătorilor“, spune Ovidiu Mihuţ. El îşi aminteşte şi un episod amuzant al acestei tranzacţii care are „un contract de confiden- ţialitate destul de drastic şi cu sancţiuni clare“.
„După ce s-a semnat, am ieşit cu limuzina lui Taher, pentru că nu venisem cu maşina. Apoi a urmat o avalanşă de flashuri ale fotografilor, iar la un moment dat unul dintre ei a spus: «Băi, da’ ăsta nu-i Taher»“, se amuza Mihuţ. El spune că toate sumele vehiculate prin presă în legătură cu această tranzacţie sunt false şi „nu se vor şti niciodată pentru că sunt ţinute în secret prin contract“. Un alt aspect interesant al acestei vânzări este că avocaţii au refăcut contractul tranzacţiei de şase ori, amintind că „degeaba faci tu un contract care îl protejează 100% pe clientul tău dacă este nesemnabil de cealaltă parte“. În energie, va mai fi o vedetă
Dana Dunel, specializată în tranzacţii în domeniul energiei la Boştină şi Asociaţii, spune că trendul acestui an în energie va fi dat de compania energetică, aşa cum anul trecut domeniul petrolier a fost cel vedetă (Rompetrol a fost cumpărat de KazMunaiGaz, iar Petromservice de Petrom - n.r.).
Viitoarea companie de stat (creată după modelul Enel sau E.ON - n.r.) va putea fi un obstacol pentru avocaţi din moment ce „statul are o reticenţă în domeniul energiei să lucreze cu avocaţi, şi acest lucru se simte în toate actele şi deciziile“, spune Dunel. EXTINDERE Boştină pledează pentru străini
Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii este singura din România care are birouri de avocatură în afara ţării. Primul birou a fost cel deschis în Cipru şi au urmat cele din Austria şi Elveţia. Boştină are peste 130 de avocaţi, dintre care 9 sunt parteneri. Compania vrea să ajungă la 170 de avocaţi în 2008 şi să aibă încasări de 20 de milioane de euro, în comparaţie cu 2007, când au avut încasări de 14,4 milioane de euro. Este singura casă de avocatură cu reţea teritorială proprie, având 13 birouri în ţară şi parteneriate cu case de avocatură din Paris şi Madrid. Anul trecut, Boştină a avut 221 de clienţi, şi avocaţii spun că oferă cea mai diferenţiată consultanţă din piaţa pe domenii de activitate, prin cele 15 domenii pe care le acoperă. Boştină va reuni toţi avocaţii companiei anul acesta sub un singur sediu, în valoare de 3 milioane de euro.