Aviz de urmărire penală pentru Şereş şi Păcuraru

Aviz de urmărire penală pentru Şereş şi Păcuraru

Senatorii au dat astăzi un vot favorabil pentru urmărirea penală a senatorilor Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru. În cazul primului dosar al conservatorului, "Electrica Muntenia Sud", s-au exprimat 120 de voturi dintre care 83 "pentru", 36 "împotrivă" şi un vot nul. Şi în cazul celui de-al doilea dosar, "Hidroelectrica", senatorii cer umărirea penală a lui Şereş cu 79 de voturi "pentru", 40 "împotrivă" şi un vot nul. Liberalul Paul Păcuraru a avut aceiaşi soartă. Pentru cererea formulată de DNA de umărire penală, 75 de senatori au votat "pentru", 44 "împotrivă" şi un vot a fost anulat.

Pentru un aviz favorabil de începere a urmăririi penale în cazul senatorilor Codruţ Şereş şi Paul Pacuraru era nevoie de 68 de voturi.

Reprezentanţii PC au fost singurii care, în plenul Senatului, au anunţat că nu vor vota pentru începerea urmăririi penale a lui Codruţ Şereş, în timp ce PSD, PNL, PRM şi UDMR au susţinut că justiţia trebuie lăsată să-şi facă datoria. Păcuraru: "Votaţi pentru începerea urmăririi" Senatorul liberal le-a cerut senatorilor să voteze pentru începerea urmăririi penale împotriva sa, el declarându-se convins că nu are "nicio problemă juridică", dosarul său fiind iniţiat de procurori care au încercat să forţeze martorii să facă anumite declaraţii.

"Nu am o problemă juridică şi voi demonstra acest lucru. Nu am niciun fel de rezervă în a vă solicita, şi sper să fiu şi convingător, să votaţi pentru aprobarea cererii de începere a urmăririi penale", a spus ministrul Muncii, Paul Păcuraru, citat de Mediafax.

El a susţinut că nu contestă dreptul DNA de "a fi suspicioasă", dar nu înţelege de ce procurorii au încercat să forţeze unii martori să facă declaraţii neconforme cu realitatea.

Păcuraru a spus că i s-a instrumentat acest dosar de corupţie pentru că, după ce a fost numit ministru, a deranjat "muşuroiul" intereselor care vizau dosarele pentru munca în străinătate.

Şereş: "Sunt nevinovat"

Senatorul PC a declarat în faţa senatorilor adunaţi în şedinţă extraordinară că este nevinovat. "Afirm cu toată responsabilitatea, în faţa dumneavoastră, ca sunt nevinovat, lucru pe care l-am afirmat constant în ultimii doi ani", a spus Codruţ Şereş.

În acest sens, el a solicitat colegilor senatori să voteze astfel încât el să nu fie nevoit să umble prin tribunale în următorii 5-6 ani şi să nu se prelungească procedeele nedemocratice la care a fost supus de către acuzatorii săi.

"Solicit plenului să decidă în cunoştinţă de cauză şi în consecinţă, pentru a nu prelungi procedeele nedemocratice şi tendenţioase la care am fost supus în ultimii doi ani, pentru a nu fi nevoit să îmi dovedesc nevinovăţia şi să umblu prin tribunale în următorii 5-6 ani", a cerut Codruţ Şereş, de la tribuna Senatului, citat de Mediafax.

El a susţinut că în cele două dosare în care este acuzat, "Electrica Muntenia Sud" şi "Hidroelectrica", nu există prejudicii, nu s-a dat şi nici nu s-a luat mită. El a susţinut că, de fapt, scopul acuzatorilor săi este condamnarea sa politică, astfel încât să fie "scos din peisaj" un adversar incomod.

Şereş a acuzat "dubla măsura" în cazul Stolojan

În ceea ce priveşte cazul sau şi presupusa implicare a unor lideri ai Partidului Democrat-Liberal în dosarul "Electrica", senatorul conservator a comentat: "Între Şereş şi Stolojan va exista tot timpul o diferenţă când este vorba de a fi anchetat", "o balanţă diferită", vorbind despre "o hărţuire pentru primul şi explicaţii amabile pentru cel de-al doilea".

"Primul este spion şi corupt, al doilea aduce voturi", a continuat el, adăugând că "procurorul a devenit un simplu activist al celui ce foloseşte puterea pentru a dărâma adversari politici".

Doua dosare în cazul Şereş, Păcuraru este acuzat de luare de mită

Senatul a fost sesizat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul a doua dosare în ceea ce îl priveşte pe Codruţ Şereş, referitoare la privatizarea Electrica Muntenia Sud şi la situaţia de la Hidroelectrica. El este acuzat că ar fi sprijinit un grup infracţional cu caracter transnaţional (aparţinând reţelei de spionaj organizate de Stamen Stancev) şi că a ascuns activităţile infracţionale ale conducerii Hidrolectrica.

La rândul său, Paul Păcuraru este acuzat de luare de mită.

REACŢII DUPĂ VOT Codruţ Şereş: "Acuzaţiile sunt extrem de grave şi sper ca în cele din urmă Parchetul să îşi facă treaba şi să verifice în ce măsură ce au formulat în urmă cu doi ani mai este sau nu valabil în momentul de faţă. Rapoartele comisiei juridice spun că nu există date concludente şi că ele sunt subţire făcute. Declar în continuare că sunt nevinovat din cel puţin două motive: în ambele cazuri nu au fost create prejudicii nici la bugetul statului, nici la societăţile respective, şi în al doilea rând nu s-a luat şi nu s-a dat mită".

Norica Nicolai: "Nu am niciun fel de comentarii legat de votul Senatului. Nu am aflat ca domnul preşedinte Traian Băsescu să ia decizia suspendării în ceea ce priveşte suspendarea domnului Păcuraru. Sper că în acord cu decizia Senatului şi cu colegii din Comisia Juridică că nu va face acest gest pentru că nu este justificat. Este doar o posibilitate, nu este obligaţia preşedintelui să folosească această prerogativă constituţională. Dacă ar face acest lucru ar fi o nedrepta şi ar gira un dosar politic, ceea ce nu cred că preşedintele îşi permite".

Mircea Geoană: "Lăsând la o parte votul, dosarele sunt subţirele şi cred că din punct de vedere al nevoi de a avea dosare mai consistente, de a putea să se vadă dacă mai sunt şi alte speţe, cred că nimeni nu ar trebui să fie scutit de o astfel de investigaţie. Cred că obligaţia celor de la Parchet şi a celor de la DNA este să se aplece şi asupra lui Stolojan, Seculici, Videanu. Încadrarea în acest dosar a domnului Şereş este deplasată. Eu nu am văzut în acest dosar elemente de înaltă trădare, elemente de spionaj, documente secrete pe care el le-ar fi traficat cu cineva din străinătate".

Nicolae Văcăroiu: "S-a observat slăbiciunea anchetei făcute de DNA, în sensul că s-au rezumat în principal la a prezenta pe zeci de mii de pagini rezultatul unor convorbiri telefonice derulate în timp de doi ani de zile, neavând alte documente suplimentare care să însemne verificarea în ce măsură rezultatul convorbirilor a fost transpus în practică. În final, votul dat de colegii mei astăzi reflectă preocuparea de a afla adevărul. Acesta nu se poate afla decât în justiţie. Este un vot care arată că încă mai avem încredere în justiţie."

Ion Iliescu pe blog: "Dezbaterea din Senat asupra solicitării DNA privind urmărirea penală a senatorilor Ioan Codruţ Sereş şi Paul Păcuraru a fost, cred, instructivă şi substanţială, privind fondul problemei – respectarea legalităţii, funcţionarea independentă a justiţiei şi depolitizarea actului de cercetare şi de judecată, importanţa calităţii actelor de urmărire şi cercetare ca premisă a unei judecăţi obiective".

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 15:35

CITIŢI ŞI: "Videanu şi Stolojan, agăţaţi în dosarele "Şereş" şi "Păcurar""

Ne puteți urmări și pe Google News