Un număr total de 57 de nave şi 48 de avioane din 13 ţări caută avionul de tip Boeing 777-200 al companiei Malaysia Airlines, dispărut la 8 martie, cu 239 de persoane la bord, aceasta fiind cea mai amplă operaţiune de căutare de până acum.
UPDATE ora 19.45: Avionul malaezian ar fi zburat încă cinci ore după ce a dispărut de pe radar, relatează BBC.
Se pare că aparatul a transmis semnale automate unui sistem prin satelit, la mult timp după ce contactul radar a fost pierdut. Acest lucru inseamnă că avionul ar fi putut zbura încă 1.600 de km înainte după poziția confirmată. Azi, echipele de supraveghere americane au fost trimise în Oceanul Indian, cu mult spre vest față de căutările inițiale. Potrivit BBC, un sistem prin satelit operat de o companie de telecomunicații de la Londra, Inmarsat, a primit un semnal automat de la zborul MH370, după cel puțin cinci ore de când avionul a fost declarat pierdut. Semnalul ar fi putut fi transmis doar dacă avionul era intact și funcționa și astfel s-ar putea explica trimiterea echipelor de căutare în Oceanul Indian. Ministerul Afacerilor Externe al Coreei de Sud a informat, azi, că va trimite două avioane militare pentru a se alătura operaţiunilor de căutare ce se desfăşoară în Marea Chinei de Sud, strâmtoarea Malacca şi Marea Andaman.
Autorităţile malaeziene nu au putut încă stabili ce s-a întâmplat cu avionul companiei Malaysia Airlines şi cercetează toate pistele, scrie EFE citată de Agerpres.
Avionul care efectua cursa MH370 a decolat din Kuala Lumpur sâmbătă la ora locală 00:41 (16.41 GMT, vineri) şi urma să ajungă la Beijing la ora 06:30, însă a dispărut de pe radar după aproape o oră, când se afla deasupra mării între coasta de nord-est a peninsulei malaeziene şi sudul Vietnamului.
Aparatul de tip Boeing 777-200 avea carburant pentru 7,5 ore de zbor şi transporta 227 de pasageri, printre care şapte minori, şi un echipaj format din 12 persoane. Experţi ai Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie a Chinei au anunțat, azi, că au detectat o activitate similară unui cutremur, pe fundul mării, în apele dintre Malaezia şi Vietnam, care, ţinându-se cont de ora şi locul în care s-a înregistrat, ar putea avea legătură cu dispariţia avionului menţionat.
Potrivit altor informaţii, aparatul ar fi putut zbura cel puţin încă patru ore după ce s-a pierdut contactul cu el. Surse oficiale au declarat pentru un canal de televiziune american că principalele două sisteme de comunicaţii ale avionului au încetat să mai transmită la un interval de 14 minute, ceea ce face plauzibilă ipoteza că ar fi fost ceva intenţionat, nu un accident, potrivit aceleiaşi surse.