Avionul de pasageri interceptat miercuri seară de aviaţia militară turcă transporta componente pentru sisteme radar antirachetă, dezvăluie cotidianul rus Kommersant, citând surse din industria rusă de armament. Serviciile ruse de securitate anchetează modul în care turcii au aflat de încărcătură.
La bordul aeronavei de line care făcea legătura dintre Moscova şi Damasc au fost descoperite 12 cutii care conţineau componente de sisteme de apărare antirachetă. Avionul nu transporta însă muniţie activă, au subliniat sursele respective. Premieru turc Recep Tayyp Erdogan a declarat aseară că avionul interceptat, miercuri seara, deasupra Turciei transporta muniţii şi material militar cu destinaţia Damasc.
Încărcătura, compusă "din echipament şi muniţii, era destinată Ministerului sirian al Apărării", provenind de la un fabricant rus de material militar, a afirmat premierul turc, fără a preciza numele acestei companii. Şeful guvernului turc a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă comună la Ankara cu preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.
Miercuri seara, mai multe avioane de vânătoare F-16 ale armatei turce au interceptat şi forţat să aterizeze la Ankara o aeronavă de pasageri siriană A-320, care zbura de la Moscova la Damasc, cu 35 de persoane la bord, între care 17 cetăţeni ruşi, autorităţile turce confiscând o parte din încărcătură. Sursele citate de Kommersant susţin că respectivele componente nu aveau nevoie de licenţă specială de transport pentru că nu prezentau niciun risc la adresa pasagerilor. "Aceste nu sunt arme. Dacă o persoană ia cu ea un transmiţător radio închis, reprezintă asta vreun risc pentru cei de al bord? Nicio lege internaţională nu a fost încălcată", au subliniat sursele. Siria a cerut astăzi Turciei să prezinte public "muniţia" descoperită la bordul avionului, acuzând guvernul de la Ankara că minte. Kommersant mai scrie că serviciiul rus de securitate FSB ar putea demara o anchetă pentru a afla cum au aflat autorităţile turce că la bordul avionului de pasageri se aflau componente militare. "Autorităţile turce nu ar fi trimis avioane F16 să intercepteze aeronava dacă nu erau sigure că la bordul său se afla respectiva încărcătură", au mai subliniat sursele. Potrivit acestora, pontul ar fi fost livrat turcilor de CIA şi este posibil ca sursa scurgerii de informaţii să fie de partea siriană.