Avioanele F-16 care urmează să fie vândute Turciei și axa Suedia-NATO. SUA au pus capăt speculațiilor

Avioanele F-16 care urmează să fie vândute Turciei și axa Suedia-NATO. SUA au pus capăt speculațiilor Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Responsabili americani de rang înalt au făcut o serie de declarații referitoare la speculațiile potrivit cărora vânzarea de avioane F-16 Turcia ar fi legată de aprobarea de către Ankara a aderării Suediei la NATO. Declarațiile par să pună capăt acestor speculații. "Vânzarea de F-16 și aderarea Suediei la NATO sunt lucruri diferite. Sprijinul nostru pentru vânzarea de F-16 este foarte clar".

Posibila vânzare de către SUA a avioanelor F-16 nu se află doar în centrul actualității din cele două țări ci și în actualitatea globală. Numeroase agenții de știri, ziare și televiziuni discută despre F-16.

Suedia se află printre țările care urmăresc îndeaproape cazul F-16. Se fac speculații că o posibilă achiziția a avioanelor F-16 de către Turcia ar fi condiționată de ridicarea veto-ului Ankarei privind aderarea Suediei la NATO.

Aceste speculații sunt vehiculate nu doar în presa din Suedia; numeroase publicații respectabile la nivel mondial, de la The Guardian până la The Washington Post, rostogolesc aceste speculații.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele zile, mai mulți responsabili americani au afirmat că nu este nicio legătură între vânzarea de avioane F-16 și aderarea Suediei la NATO. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că în cursul discuției de ieri cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, Biden și-a exprimat convingerea fermă privind aprobarea de către Turcia a candidaturii Suediei la NATO.

Această aprobare nu reprezintă o condiție pentru vânzarea de avioane F-16 Turciei, a subliniat Jean-Pierre. "După cum ați auzit de mai multe ori chiar de la acest pupitru, președintele Biden își menține sprijinul ferm pentru livrarea de avioane F-16 Turciei, cu scopul de a facilita interoperabilitatea în cadrul NATO". Jean-Pierre a atras atenția și asupra rolului Congresului în vânzarea de arme.

O declarație similară a venit și din partea secretarului american de Stat, Antony Blinken. El a participat la o conferință de presă comună cu premierul suedez, Ulf Kristersson, în localitatea Lulea din Suedia. Blinken a spus că subiectul vânzării de avioane F-16 către Turcia nu are nicio legătură cu aderarea Suediei la NATO. "Aderarea la NATO este un proces amplu. În cursul acestui proces, țările membre ale alianței își pot exprima unele îngrijorări. Și desigur, Turcia a făcut acest lucru în ultimele luni", scrie sabah.com.tr.

Blinken a afirmat că Suedia și Finlanda au făcut pași importanți pentru a îndepărta îngrijorările Turciei. "Cred că Turcia a avut succes în a prezenta celorlalți membri ai Alianței îngrijorările sale de securitate. Dar cred și că Suedia și Finlanda au avut succes în a face pași concreți pentru îndepărtarea acestor îngrijorări".

Blinken a adăugat că Statele Unite consideră că a venit momentul pentru aderarea Suediei la NATO: "A făcut pași importanți pentru a îndepărta aceste îngrijorări legitime. De aceea așteptăm cu nerăbdare ca procesul să se finalizeze în următoarele săptămâni. Nu avem nicio îndoială că se va întâmpla și așteptăm acest lucru".

"Aderarea Suediei la NATO și F-16 sunt subiecte diferite”

În legătură cu speculațiile potrivit cărora vânzarea de avioane F-16 către Turcia ar fi condiționată de aderarea Suediei la NATO, Blinken a afirmat: "Aderarea Suediei la NATO și F-16 sunt subiecte diferite. Numai că amândouă sunt extrem de importante pentru securitatea Europei. De aceea, facem un apel atât la Turcia cât și la Ungaria să aprobe în cel mai scurt timp posibil aderarea Suediei la NATO. Nu mai este nevoie de timp pentru că Suedia este deja pregătită. Administrația noastră a fost foarte clară în ceea ce privește avioanele F-16. Credem că este foarte important ca Turcia, membru vital al NATO, să dețină avioane de luptă F-16 pentru a putea acționa le cele mai înalte standarde ale alianței și pentru a-și consolida interoperabilitatea cu celelalte state membre. Noi nu corelăm aceste două subiecte, și când spun noi mă refer la administrația Biden. Este însă la fel de adevărat că unii membri ai Congresului corelează aderarea Suediei la NATO de evoluția dosarului F-16. Congresul este un for de conducere complet independent. Cu siguranță, în astfel de decizii, vocea și votul lor este foarte important. Însă din punctul nostru de vedere, ambele aspecte trebuie să evolueze în cel mai scurt timp posibil". (Rador)