Avioanele F-16, adăpostite de Ucraina în alte țări, ținte pentru Rusia

Sursa Foto: Arhiva EVZ

O parte din  avioanele F-16 primite de Ucraina din Occident nu vor fi desfășurate pe aerodromurile ucrainiene, ci vor fi staționate la baze aeriene din afara granițelor Ucrainei.

Măsura are ca scop protejarea avioanelor primite din Occident de loviturile rachetelor și dronelor rusești, a declarat Serhi Glubțov, șeful aviației din cadrul Comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene, într-un interviu acordat Radio Liberty. De asemenea, antrenamentele piloților ucraineni pe F-16 vor avea loc tot la baze din străinătate, arată sursa citată.

O parte din avioanele F-16 primite vor rămâne în străinătate

Serhi Glubțov a confirmat că, până acum, patru țări și-au arătat disponibilitatea de a furniza avioane F-16 Ucrainei, dar numărul lor ar putea crește pe măsură ce unele state vor trece de la F-16 la F-35.

„Unele dintre avioanele de vânătoare furnizate vor rămâne acolo unde sunt instruiți piloții și personalul aeronautic. Există un anumit număr de avioane care vor veni în Ucraina, iar altele vor fi depozitate în baze aeriene securizate din străinătate, astfel încât să nu devină ținte aici”, a declarat oficialul ucrainean.

Rusia avertizează

Avioanele F-16 şi aerodromurile militare unde acestea vor staționa, inclusiv aerodromurile din afara granițelor Ucrainei vor deveni ţinte legitime pentru Moscova, în cazul în care, respectivele aeronave vor lua parte la misiuni de luptă împotriva forţelor ruse (din Ucraina), a transmis luni agenţia de presă de stat RIA Novosti, care l-a citat pe deputatul rus Andrei Kartapolov, potrivit Reuters.

Andrei Kartapolov este şeful comisiei de apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Recent, Kartapolov a mai declarat că schimbările în doctrina nucleară pot fi dictate de amenințări la adresa Federației Ruse.

„Situația din jurul țării noastre se schimbă, situația internațională se schimbă, apar noi provocări și amenințări. Dacă vedem că pentru a opri aceste amenințări este necesar să se schimbe vreun document, inclusiv doctrina nucleară, atunci îl vom schimba,” a subliniat Kartapolov.