Cei care doresc să afle ce vechime au în muncă o pot face acum completând un formular de pe site-ul Casei de Pensii. Mai mult, românii pot afla acum, printr-o simplă apăsare de buton, dacă le-au fost plătite contribuțiile la pensii.
Românii pot afla printr-un simplu click câtă vechime au în muncă, dar și dacă au plătite la zi toate contribuțiile la pensii. Cei care vor să afle aceste informații trebuie să își deschidă un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii (CNPP)
Pentru a afla care este vechimea în muncă, utilizatorul trebuie să completeze un formular online. Procedura este apoi una simplă, dar nu se poate face de la distanță. Doritorul trebuie să tipărească formularul completat și să îl predea la Casa Județeană de Pensii (în funcție de domiciliu), alături de o copie a actului de identitate. Nu uitați să aveți și orginalul care este necesar la depunerea actelor.
Cum vă creați cont online
Pentru a afla dacă le-au fost plătite de către angajator contribuțiile la pensie, doritorii pot cere un raport care se obține online. Nu mai este nevoie de deplasarea la sediul Casei de Pensii.
Ca să își creeze un cont online, doritorii trebuie să urmeze exact intrucțiunile de pe site-ul CNPP și să accepte condițiile de utilizare a acestui portal.
Pentru identificarea clară și pentru a elimina riscul oricăror posibile fraude este necesară întocmirea unui formular de creare cont. Trebuie să completați toate câmpurile obligatorii, în caz contrar cererea nefiind înregistrată.
După ce și-a creat contul, utilizatorul se poate autentifica. Tot ce trebuie să facă este să apese butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se introduc apoi adresa de mail și parola aleeasă, după care va putea vedea datele din sistem. Selectați secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”.
Rapoarte lunare sau anuale
Odată ce utilizatorul a ajuns la acest pas poate alege să vadă stagiile de cotizare înregistrate în fiecare lună începând cu anul 2001, dar poate accesa și rapoartele anuale. După ce a ales una dintre cele două opțiuni trebuie să apese butonul „Generează raport actualizat”.
Nu vă speriați dacă nu primiți raportul pe loc. În general durează câteva minute sau chiar o jumătate de oră, după ce datele sunt generate și raportul apare în contul de utilizator. Când datele sunt pregătite pentru vizualizare, utilizatorul va primi un e-mail de notificare. Toate aceste date pot fi descărcate apoi în format PDF.