Sudul Californiei e află sub avertizarea de viscol. Este prima alertă de acest în ultimii 34 de ani. Potrivit meteorologilor, zăpada ar putea atinge un strat record, de până la 2,4 metri. O mare parte din nordul Americii se confruntă cu temperaturi scăzute și viscole școlile din mai multe regiuni fiind închise.
Meteorologii americani au emis o avertizare de viscol în Los Angeles, prima de acest gen din 1989 încoace. Mai multe zone din sudul Californiei se află sub avertizare, iar în munții aflați la est de Los Angeles cantitatea de zăpadă va ajunge la un strat record, de aproximativ 2,4 metri.
Valul de frig a lovit nordul SUA, frontul atmosferic înghețat întinzându-se de-a lungul întregii coaste de vest, precum și a în provincia canadiană British Columbia. Vremea rece nu a atins toată America, în unele părți din sud-est fiind o vreme neobișnuit de caldă pentru finalul lunii februarie.
Avertizarea de viscol emisă de Serviciul Național de Meteorologie (NWS) este valabilă pentru munții de coastă din comitatul Ventura și pentru munții din comitatul Los Angeles. Ea a intrat în vigoare de vineri, 24 februarie, și se încheie sâmbătă, 25 februarie. Meteorologii au lansat avertizări și asupra ninsorilor abundente din munții din jurul orașului Santa Barbara, unde stratul de zăpadă ar putea ajunge la 1,5 metri. Ninsoarea va fi însoțită de vânt puternic, iar vizibilitatea va scădea considerabil.
„Trebuie să fiu total sincer cu voi. De fapt, nu am văzut niciodată o avertizare de viscol. Mai multe reprize de zăpadă sunt prognozate să acopere sudul munților Sierra Nevada din centrul și vestul statului”, a declarat săptămâna aceasta un meteorolog californian.
Potrivit meteorologilor, sunt prognozate vânturi cu viteze de 80 de kilometri şi rafale din cauza cărora temperatura resimțită la nivelul pielii va coborî până la -40 de grade Celsius.
Zăpada din Los Angeles a făcut două victime
Din cauza vremii și a avertizărilor de viscol, școlile din nord-vestul statului au fost închise. Aproximativ 29.000 de elevi din Minneapolis vor urma cursurile în format online pentru restul săptămânii.
„Aceasta este prima zi cu zăpadă pe care am avut-o în cei 31 de ani de când lucrez în acest district”, a declarat Jeff Napier, un oficial din cadrul Del Norte County Schools District, pentru Los Angeles Times.
În weekend, furtuna se va deplasa spre sud, anunță meteorologii, precizând că în sudul Californiei ploile s-ar putea transforma în ninsoare. Cota de zăpadă ar putea coborî până la 1.500 de metri, la același nivel cu faimosul semn din dealurile Hollywoodului.
Ninsorile din noaptea de joi spre vineri au creat un strat de zăpadă de aproape 28 de centimetri în Portland, Oregon. Potrivit NWS, este a doua cea mai mare cantitate de zăpadă înregistrată vreodată în această regiune.
În Michigan, un pompier voluntar a atins un cablu electric căzut la pământ din cauza vântului și a murit. Oficialii din Oregon investighează, de asemenea, un deces de hipotermie, despre care spun că ar putea fi legat de furtună.
Sute de mii de locuințe și întreprinderi din cinci state au rămas fără curent electric în noaptea de joi spre vineri. 900.000 de locuinţe şi companii au rămas fără electricitate în statele Illinois, Indiana, Michigan, New York şi Wisconsin în cursul zilei de joi, potrivit site-ului Poweroutage.us.
Peste 2.000 de curse aeriene au fost anulate şi alte 15.000 au fost amânate din cauza vremii nefavorabile, precizează site-ul de monitorizare aeriană Flightware.com.
În timp ce nordul Americii este traversat de un val rece, cu ninsori și viscole, în Washington DC temperaturile au ajuns, joi, până la 27 de grade Celsius, o temperatură maximă de februarie care nu a mai fost înregistrată din 1874, potrivit bbc.com.