Evenimentul Zilei > Social > Nou AVERTISMENT de la METEOROLOGI. VREMEA se schimbă DRAMATIC
Nou AVERTISMENT de la METEOROLOGI. VREMEA se schimbă DRAMATIC

Nou AVERTISMENT de la METEOROLOGI. VREMEA se schimbă DRAMATIC

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o serie de avertizări nowcasting Cod galben de ploi şi polei, valabile în judeţe din Moldova şi Transilvania, în următoarele ore.

Conform prognozei, până la ora 13:00, în judeţul Harghita se va semnala polei, ploi slabe şi burniţă.

De asemenea, până la ora 14:30, va fi polei, burniţă şi ploi în judeţele Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamţ, Iaşi şi Galaţi.

Valorile termice se vor situa sub mediile multianuale ale perioadei, în următoarele patru săptămâni (19 noiembrie – 17 decembrie 2018), iar cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în prima parte a intervalului şi uşor deficitare către jumătatea lunii decembrie, relevă prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Conform specialiştilor, în săptămâna 19 – 26 noiembrie, temperatura aerului va avea valori mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă în regiunile estice, sudice şi parţial în cele centrale, iar în restul ţării vor fi în general apropiate de mediile multianuale ale săptămânii. De asemenea, cantităţile totale de precipitaţii vor fi cel mai probabil excedentare în regiunile sudice, estice şi local în centru, iar în restul teritoriului se vor situa în jurul mediilor climatologice ale săptămânii.

Pentru săptămâna 26 noiembrie – 3 decembrie, sunt anunţate medii ale valorilor termice sub cele normale în toate regiunile, cu o abatere negativă mai pronunţată în partea de est a ţării. La nivel de precipitaţii, acestea vor fi în general apropiate de mediile multianuale în nord-vestul şi centrul ţării, respectiv uşor excedentare în restul teritoriului.

Potrivit ANM, în intervalul 3 – 10 decembrie, mediile valorilor termice ale acestei săptămâni se vor situa, în general, uşor sub cele normale pentru această perioadă în est şi sud-est şi vor fi apropiate de acestea în restul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în limitele normale ale perioadei.

Totodată, în cursul săptămânii 10 – 17 decembrie, mediile valorilor termice se vor situa uşor sub cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării. În acelaşi timp, regimul pluviometric se va încadra în limitele climatologice ale săptămânii, cu posibilitatea unui uşor deficit, local, în regiunile estice, transmite Agerpres.