AVERTIZARE: Vinul cu exces de E-uri dăunează sănătăţii
- Adam Popescu
- 27 noiembrie 2008, 02:40
Folosirea excesivă a conservanţilor care distrug microorganismele poate cauza ameţeli, dureri de cap şi probleme intestinale.
Ca să nu fermenteze, vinurile au nevoie de conservanţi artificiali, aşa că cele mai multe conţin aşa-numiţii sulfiţi. Produsele de proastă calitate pot avea exces de sulfiţi de sodiu, responsabili de durerile de cap şi ameţelile „de a doua zi“. În plus, aceşti sulfiţi pot cauza probleme intestinale, dar şi o proastă asimiliare a vitaminelor în organism.
Experţii spun că un vin bun costă cel puţin 5 euro, iar cele care „joacă“ pe segmentul de calitate ajung pe la 10 euro sticla. Pentru cei care nu vor să aibă de-a face cu niciun conservant, există şi varianta vinurilor bio, din ce în ce mai apreciate în ţările occidentale.
Excesul de sulfiţi ascunde calitatea proastă
„Bisulfitul de sodiu face parte din categoria conservanţilor care sunt şi E-uri, de aceea pe vinuri scrie că au în compoziţie sulfiţi, care au rolul de a omorî microbii. Ca să acopere greşelile tehnologice sau calitatea proastă a strugurilor, unii producători adaugă sulfiţi în exces“, avertizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Specialistul mai spune că sulfiţii folosiţi în cantităţi mari au efecte toxice care duc la încetinirea asimilării vitaminelor, cauzează ameţeli, afecţiuni intestinale, dar şi aşa-numitul astm de sulfit.
Se spune că „vinul bun se recunoaşte a doua zi dimineaţa“. „Vinurile care au mulţi sulfiţi cauzează dureri de cap“, spune şi Sergiu Nedelea, somelier şef la restaurantul „Casa Iancului“, din Bucureşti. Expertul afirmă însă că şi la noi a început să existe un echilibru între preţ şi calitate. „Vinul făcut din struguri atent aleşi, selecţionaţi bob cu bob, are nevoie de sulf mai puţin pentru a distruge microorganismele din timpul fermentării. Vinurile realizate cu tehnologii mai complexe au însă şi costuri mai ridicate“, mai spune Sergiu Nedelea.
Cum să alegi un vin bun
Aşa-numitul vin corect (realizat cu respectarea regulilor) pleacă de la 4-5 euro sticla, iar unul de calitate ajunge pe la 10 euro (preţ de supermarket). „Vinurile de foarte bună calitate se găsesc în magazinele specializate sau în restaurate, mai puţin în supermarketuri“, mai spune expertul în vinuri.
Pentru pretenţioşii care nu vor să aibă deloc conservanţi în vinul pe care-l consumă, există varianta vinurilor bio. „Un vin bio poate fi făcut şi în casă. Dacă iese mai tare, nu mai e nevoie nici de zahăr, nici de sulfiţi“, crede Gheorghe Mencinicopschi. Vinurile bio realizate pe scară industrială sunt încă destul de rare. „Viile nu trebuie tratate cu elemente chimice, trebuie să fie plasate într-un areal viticol în care să nu existe poluare. Ideea de vinuri bio e destul de pretenţioasă“, crede somelierul Sergiu Nedelea.
În ciuda dificultăţilor, în ţările din Vest (Italia, Franţa, Spania) se cultivă zeci de mii de hectare cu viţă-de-vie organică, din care se obţin strugurii bio.