Din moment ce o echipă de cercetători europeni a lansat un proiect îndrăzneţ de a cultiva legume pe Marte, atunci le-ar fi utilă şi prognoza meteo pe această planetă, mai ales că s-a descoperit că şi aici ninge.
În urmă cu patru ani, misiunea NASA care a trimis un satelit pe Marte a descoperit, în rocile de pe această planetă, existenţa apei. Cercetările au continuat în această direcţie şi, ulterior, s-a arătat că pe această planetă precipitaţiile cad şi sub formă de ninsoare.
Pornind de la aceste informaţii, o echipă de cercetători din cadrul Institutului de Tehnologie Massachusetts (MIT) a calculat, recent, mărimea fulgilor de zăpadă de pe Marte. Motivul pentru care cercetătorii americani au analizat cu atenţie "fulgii" de zăpadă marţieni este legat de înţelegerea climei planetei, a proprietăţilor şi a condiţiilor de deplasare a particulelor de praf din atmosfera lui Marte.
Cum arată o ninsoare pe Marte
Spre deosebire de zăpada de la noi, "fulgii de nea" de pe Marte nu sunt alcătuiţi din cristale de apă îngheţată, ci din cristale de dioxid de carbon. Aici, iarna, temperatura de la polii planetei este atât de scăzută, încât până şi dioxidul de carbon se solidifică şi formează "fulgii de nea" marţieni.
"Sunt particule foarte fine. O ninsoare pe Marte seamănă, mai degrabă, cu o ceaţă densă, deoarece fulgii sunt foarte mici", a declarat Kerry Cahoy, profesor de aeronautică şi astronautică în cadrul MIT. <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wMaC7yU44UQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
CITIŢI ŞI:
- Grădinărit extrem pe planeta Marte