Premierii Viktor Orban și Mateusz Morawiecki au anunțat că sunt gata să facă front comun împotriva axei Paris – Berlin – Bruxelles.
Să nu vă treacă prin cap că puteți decide viitorul UE după bunul vostru plac!
Acesta este mesajul pe care Ungaria și Polonia l-au trimis miercuri Comisiei Europene și liderilor din Germania și Franța.
„Vreau să precizez foarte clar că Europa Centrală, acum că stă pe propriile sale picioare, are succes și joacă un rol stabilizator în Europa. și de aceea dorim să avem importanța cuvenită în dezbaterile privind viitorul Europei”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orban, la o conferință de presă comună cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, prilejuită de vizita celui din urmă în Ungaria.
Polonia și Ungaria au avut numeroase ciocniri cu Comisia în ultimele luni, pe o serie de subiecte care au mers de la imigrație la statul de drept.
Deși viziunile celor două state central-europene nu sunt identice, tonul lor naționalist și eurosceptic a iritat adesea Parisul și Berlinul.
Franța și Germania încearcă să ducă UE la un nou nivel – superior – de integrare, însă Orban are o opinie cu totul diferită. „Nu dorim să trăim din nou într-un imperiu, continuăm să vedem în viitor Uniunea Europeană ca o uniune de națiuni libere”, a arătat premierul ungar. „Noi, ungurii, vrem ca Europa să rămână europeană”, a adăugat el, făcând apel la protejarea „culturii creștine”.
Luna trecută, Comisia Europeană a recurs la o măsură fără precedent în istoria UE: activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva Varșoviei. Gestul poate merge până la suspendarea dreptului de vot al Poloniei îm Consiliul European, însă acest lucru este puțin probabil, dat fiind că ar fi nevoie de unanimitatea celorlalți membri. Or, Ungaria a anunțat deja că se va opune.
Cu câteva luni înainte, Parlamentul European adoptase o rezoluție în care cerea demararea procedurilor pentru activarea Articolului 7 împotriva Ungariei, regimul de la Budapesta fiind acuzat de atentat la independența instituțiilor.
Cu toate acestea, nici Orban, nici Morawiecki nu au făcut în luările lor de cuvânt de miercuri vreo remarcă la adresa Articolului 7, notează Politico.
Liderul polonez, aflat la prima sa vizită în Ungaria după numirea sa ca prim-ministru, a declarat că discuțiile s-au concentrat pe teme politice precum imigrația și viitorul buget UE, ca și pe proiecte precum conectarea celor două țări printr-o nouă infrastructură pentru transport și energie.
„Consider că națiuni care au concepții asemănătoare, așa cum sunt ale noastre, pot influența viitorul Europei în cel mai pozitiv mod”, a spus Morawiecki.
Ieșirea Marii Britanii din UE și gaura din buget produsă de aceasta reprezintă o amenințare la adresa Ungariei și Poloniei, printre cele mai mari beneficiare ale fondurilor de coeziune europene.
Unii politicieni occidentali ai propus deja legarea alocării fondurilor de coeziune de regulile statului de drept potrivit, așa cum sunt acestea văzute de Bruxelles.
Totuși, Viktor Orban a minimalizat importanța banilor europeni: „Nimeni dintre noi nu dorește să trăiască din bani germani”, a spus el, adăugând că deși Europa Centrală acceptă investițiile, ea prețuiește și valorile independeței economice.