Avertismentul specialiștilor: Prețul RCA ar putea exploda!
- Marinela Sârbu
- 11 septembrie 2020, 18:15
Polița RCA s-ar putea scumpi cu până la 25% în lunile următoare, avertizează specialiștii din domeniul asigurărilor, deoarece plafonul de 25% pentru cheltuielile administrative în care asiguratorii erau nevoiți să se încadreze până în acest moment va fi eliminat.
”În momentul de față, polița RCA are două componente: partea tehnică și costul administrativ. Uniunea Europeană nu ne mai dă voie să avem această limitare (de 25% pentru costul administrativ, n. red.) și atunci e normal că asiguratorii vor putea pune orice adaos doresc ei. Nu neapărat va crește cu mult. Mulți sunt sub acest prag de 25% în momentul de față.
Noi trebuie să fim atenți la cum încheiem polițele în această perioadă. Pe o lună, pe 6 luni, pe 12 luni, pentru că asta influențează extrem de mult tariful.
Noi plătim destul de mult pentru un RCA pentru că îl facem în fiecare lună. Un sfert din români își fac polițele RCA în fiecare lună. Sau pe o lună, nu neapărat în fiecare lună””, a declarat Sergiu Berceanu, broker de asigurări, scrie antena3.ro.
Astfel, dacă polița RCA este încheiată în fiecare lună, asiguratul plătește cu o treime mai mult decât dacă ar fi încheiată pentru 12 luni.
Şoferii pot face dovada încheierii RCA şi în format electronic, pe telefon.
Până acum șoferii erau obligați să le prezinte polițiștilor dovada fizică a încheierii poliței RCA, respectiv asigurarea în format fizic.
Cei care prezentau polița RCA în format electronic, pe telefon, riscau să fie amendați de agentul constatator dacă nu aveau la ei și asigurarea pe hârtie.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat modificarea și completarea Normei nr. 20/2017 în ceea ce privește articolul care reglementează dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate.
Potrivit COTAR, preţul RCA nu ar trebui să urce cu mai mult de 1-2%, în condiţiile în care cifrele oficiale, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020, contrar informaţiilor apărute în mass-media, care preconizează o creştere de 4%.
„Începând din 4 septembrie 2020, în cadrul jurnalelor de ştiri ale posturilor tv, apoi în presa scrisă, au fost preluate informaţii false, precum ‘Poliţele RCA s-ar putea scumpi de 4 ori, din cauza service-urilor auto”, arată COTAR.
Reprezentanţii confederaţiei susţin că „această ştire falsă face parte din campania derulată de firmele de asigurări, dar se poate demonstra, cu cifre, statistici şi documente, că realitatea este cu totul alta.”
„Cifrele oficiale, publicate de ASF, ne arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020. În concluzie, preţul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%. Din păcate, aceiaşi asiguratori ne-au demonstrat, în perioada 2014 – 2016, că lăcomia unora nu are limite. O parte din mas-media a căzut în capcana întinsă de multinaţionalele din asigurări, astfel încât asistăm la o campanie de dezinformare, bazată pe fake news”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.