Evenimentul Zilei > International > Avertismentul care SPERIE LUMEA! Ce se întâmplă ACUM în Coreea de Nord
Avertismentul care SPERIE LUMEA! Ce se întâmplă ACUM în Coreea de Nord

Avertismentul care SPERIE LUMEA! Ce se întâmplă ACUM în Coreea de Nord

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară (AIEA), Yukiya Amano, a atras atenția, într-un interviu acordat Wall Street Journal, că Phenianul se află într-o nouă fază a programului său nuclear.

În ultimii ani, Coreea de Nord și-a dublat suprafața instalațiilor care produc uraniu îmbogățit, întărindu-și capacitățile nucleare.

"Situația este extrem de proastă (…) S-a intrat într-o nouă fază", a spus el în acest interviu apărut luni.

"Totul indică faptul că Phenianul face progrese, așa cum de altfel o și declară", a adăugat Yukiya Amano, potrivit Agerpres.

În urma cu 15 zile, Phenianul a lansat patru rachete, sub pretextul că ar fi vorba de un exercițiu în vederea atacării bazelor militare americane din Japonia , după ce în anul 2016 mai lansase două teste nucleare.

Directorul AIEA a mai subliniat că în ultimii ani Coreea de Nord și-a intensificat eforturile pentru producerea de plutoniu și uraniu îmbogățit, ceea ce duce la oncluzia că sunt șanse slabe în găsirea unei soluții dilomatice.

De asemenea, Phenianul a anunțat că a testat în acest weekend un motor puternic de rachetă, test care a coincis cu vizita secretarului de stat american Rex Tillerson.

Răspunzând la acest test, Tillerson a subliniat că SUA a depășit deja etapa 'răbdării strategice' față de Coreea de Nord și că nu excude o operațiune militară.

la începutul anului, Seulul a atras atenția că Phenianul deține suficient plutoniu pentru a produce 10 bombe nucleare, precum și o capacitate 'considerabilă' de producție de arme care folosesc uraniu îmbogățit.