În ultimii ani, Coreea de Nord și-a dublat suprafața instalațiilor care produc uraniu îmbogățit, întărindu-și capacitățile nucleare.

"Situația este extrem de proastă (…) S-a intrat într-o nouă fază", a spus el în acest interviu apărut luni.

"Totul indică faptul că Phenianul face progrese, așa cum de altfel o și declară", a adăugat Yukiya Amano, potrivit Agerpres.

În urma cu 15 zile, Phenianul a lansat patru rachete, sub pretextul că ar fi vorba de un exercițiu în vederea atacării bazelor militare americane din Japonia , după ce în anul 2016 mai lansase două teste nucleare.

Directorul AIEA a mai subliniat că în ultimii ani Coreea de Nord și-a intensificat eforturile pentru producerea de plutoniu și uraniu îmbogățit, ceea ce duce la oncluzia că sunt șanse slabe în găsirea unei soluții dilomatice.

De asemenea, Phenianul a anunțat că a testat în acest weekend un motor puternic de rachetă, test care a coincis cu vizita secretarului de stat american Rex Tillerson.

Răspunzând la acest test, Tillerson a subliniat că SUA a depășit deja etapa 'răbdării strategice' față de Coreea de Nord și că nu excude o operațiune militară.

la începutul anului, Seulul a atras atenția că Phenianul deține suficient plutoniu pentru a produce 10 bombe nucleare, precum și o capacitate 'considerabilă' de producție de arme care folosesc uraniu îmbogățit.