Avertisment teribil pentru toată omenirea! COVID-19 face ravagii. Ce au descoperit cei de la OMS

Sursa foto: Arhiva EVZ

Africa de Sud se confruntă cu un nou val al pandemiei de COVID-19. Specialiștii OMS au lansat avertizări cu privire la două noi subvariante de Omicron descoperite. Acestea se află încă în stadiu de analiză, nefiind momentan determinată virulența lor. Totuși, se pare că vaccinul rămâne eficient și în cazul celor două nou subvariante.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat miercuri, 4 mai, descoperirea a două noi subvariante de Omicron, care se află la originea valului pandemic de COVID-19 cu care se confruntă Africa de Sud. Cele două subvariante se află în stadiu de analiză, nefiind determinat momentan gradul de virulență.

Specialiștii în sănătate recomandă vaccinare, precizând că aceasta este cea mai puternică protecție împotriva virusului SARS-Cov-2. Serul este eficient și în cazul celor două noi subvariante descoperite în Africa de Sud.

"Oamenii de ştiinţă sud-africani care au identificat Omicron la sfârşitul anului trecut au semnalat în prezent alte două subvariante de Omicron, BA.4 şi BA.5, ca fiind la originea creşterii cazurilor în Africa de Sud", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Vaccinul împotriva COVID-19 rămâne cea mai bună protecție împotriva virusului

Specialistul în sănătate a precizat că vaccinul se dovedește a fi eficient și în cazul celor două noi subvariante descoperite în Africa de Sud. El continuă să fie cea mai bună protecție împotriva virusului SARS-Cov-2. Directorul general al OMS a precizat că extrem de importante sunt și măsurile sociale și de sănătate publică, pe lângă vaccinare.

"Este prea devreme să ştim dacă aceste noi subvariante pot provoca forme mai severe ale bolii decât alte subvariante de Omicron, însă primele date sugerează că vaccinul continuă să ofere o bună protecţie împotriva formelor severe de COVID-19 şi reduce riscul de deces", a mai spus el.

Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat, la nivel mondial, peste 6,2 milioane de decese de la începutul pandemiei. Mulți dintre specialiști susțin, însă, că cifrele reale sunt cu mult mai mari.

"La nivel global, numărul de cazuri şi de decese cauzate de COVID-19 continuă să scadă, decesele săptămânale raportate sunt la cel mai scăzut nivel din martie 2020", a mai spus şeful OMS.

LA nivel regional, OMS a constatat o creștere a cazurilor pe continentele african și american, determinată de subvariantele Omicron.