AVERTISMENT: Putin a obținut tot ce-a VRUT la negocierile de la Minsk privind Ucraina. Nu și-a ASUMAT nimic

AVERTISMENT: Putin a obținut tot ce-a VRUT la negocierile de la Minsk privind Ucraina. Nu și-a ASUMAT nimic

Fostul consilier economic al liderului de la Kremlin, Andrei Illarionov, consideră că Vladimir Putin este marele câștigător al negocierilor de Minsk, el neasumându-și, de fapt, nicio obligație, relatează agenția Unian.

"Putin a obţinut, practic, tot ce a dorit, fără să-şi asume vreun angajament. Toate obligaţiile şi le-a asumat Ucraina. Mai mult, aceste obligaţii ucrainene sunt întărite de data aceasta de Germania şi Franţa", dezvăluie Illarionov, în prezen cercetător la The Cato Institute din Washington.

În opinia sa, singurul rezultat pozitiv al discuțiilor din capitala Belarusului îl reprezintă acordul privind încetarea focului şi retragerea părţilor beligerante de la linia de contact.

'"Data intrării în vigoare a armistiţiului, 15 februarie, provocoacă o oarecare nelinişte  Nu este exclus ca aceste zile care au mai rămas să fie folosite pentru provocări, inclusiv în zona Debalţevo", mai spune fostul consilier al lui Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Illarionov atrage atenția și asupra faptului că acordurile de la Minsk nu citează Rusia ca parte a conflictului şi nici nu menţionează agresiunea acesteia în Ucraina, subliniind că Vladimir Putin a fost interesat de aceste discuții doar pentru a împiedica SUA să livreze armament forțelor ucrainene.

Poziția Rusiei, de outsider în conflictul din estul Ucrainei, a fost subliniată, tot astăzi, și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Rusia este garant şi nu partea care aplică măsurile prevăzute în acordurile de la Minsk, în urma summitului cvadripartit Franţa-Germania-Ucraina-Rusia", a precizat Peskov, citat de Ria Novosti.

Debalţevo poate da peste cap acordul de încetare a focului

De asemenea, Dmitri Peskov rus a mai precizat că Vladimir Putin a avizat participarea experților ruși la procesul de analiză a situației din localitatea Debalţevo, nod strategic de comunicare între cele două fiefuri separatiste din estul ucrainei, în condiţiile în care rebelii susţin că au încercuit aici trupe ucrainene, afirmații negate de Kiev.

La rândul său, parlamentarul și expertul militar ucrainean Dmitri Tâmciuk a avertizat, astăzi, că în ultimele zile a crescut numărul trupelor rusești regulate din zona Debalţevo, pe fondul negocierilor de pace de la Minsk. Tot în acest context, presa rusă a relatat astăzi că, în timpul negocierilor de la Minsk, președintele ucrainean Petro Poroșenko a fost dezinformat de Statul său Major despre situaţia din Debalţevo şi un important atu pe care îl avea în mână a fost fals. Încercuirea trupelor ucrainene la Debalţevo a devenit un punct dureros al reglementării, care ar putea să pună sub semnul întrebări toate acordurile convenite joi la Minsk.

Preşedintele rus Vladimir Putin făcuse apel joi la soldaţii ucraineni încercuiţi de separatişti la Debalţevo, în estul Ucrainei, "să depună armele", pentru ca regimul de încetare a focului convenit la Minsk să poată intra în vigoare, duminică, 15 februarie. "Pornim de la faptul că cei 6.000 - 8.000 de soldaţi (ucraineni) încercuiţi la Debalţevo vor depune armele înainte de instituirea armistiţiului", a afirmat preşedintele rus.