Copiii sunt în pericol în condițiile în care nu se reiau rapid acțiunile de vaccinare împotriva unor boli grave și se ridică prea devreme restricțiile sanitare împotriva COVID.
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenția asupra riscului producerii unei catastrofe în cazul copiilor. Aceasta în condițiile în care, pe fondul pandemiei de COVID-19, au fost înregistrate mari întârzieri la acțiunile de vaccinare împotriva unor boli grave. Autoritățile atrag atenția că micuții nu vor mai fi protejați nici de restricțiile sanitare impuse pentru restrângerea efectelor pandemiei de coronavirus.
„În 2021, există riscul să se producă o catastrofă absolute”, a avertizat, la Geneva, dr. Kate O' Brien, directoare a departamentului pentru vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Mediul OMS a explicat că pandemia a făcut ca multe dintre resurse și personalul medical au fost redirecționate către acțiunile de combatere a pandemiei de coronavirus. Pe de altă parte, a mai arătat Kate O' Brien, oamenii au fost, de asemenea, reticenţi să se mai deplaseze. Or, din cauza pandemiei și a fricii provocate de noul coronavirus, mulți oameni nu s-au mai îngrijit și de alte probleme medicale. Între acestea și programul de vaccinare a copiilor.
Este nevoie de măsuri urgente pentru protecția copiilor
De teamă să nu se infecteze cu SARS CoV-2, aceștia au luat măsuri de izolare chiar şi atunci când măsurile adoptate de autorități nu interziceau acest lucru. Drept urmare, mulți copii nu au mai fost vaccinați și se găsesc în prezent lipsiți de protecție în fața unor boli la fel de grave ca și COVID.
„Copiii neprotejaţi şi o ridicare prea rapidă a restricţiilor sanitare împotriva Covid - care, de asemenea, au protejat parţial de anumite boli la copii - îşi arată deja efectele, un exemplu fiind apariţia unor focare de rujeolă în Pakistan”, a subliniat oficialul OMS.
Aceşti doi factori combinaţi, întârzierea acțiunilor de vaccinare și ridicarea restricțiilor sanitare prea devreme sunt pe cale să producă o catastrofă absolută, a mai precizat reprezentantul OMS.
Medicii trag un semnal de alarmă împotriva acestei situații, subliniind că trebuie acționat cu rapiditate pentru a lua măsurile necesare în vederea protejării acestor copii.