Avertisment dur din partea SUA pentru TURCIA. Totul pornește de la sistemele de apărare aeriană S-400 produse de Rusia

Avertisment dur din partea SUA pentru TURCIA. Totul pornește de la sistemele de apărare aeriană S-400 produse de Rusia

Asistentul Secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Wess Mitchell, a declarat marțea aceasta că Statele Unite au atenționat asupra faptului că vor impune sancțiuni asupra Turciei dacă aceasta va achiziționa sistemele de apărare aeriană S-400 din Rusia.

Ar fi greu să restabilim relațiile dintre SUA și Turcia dacă se întâmplă acest lucru, a adăugat acesta.

"Am arătat clar că dacă Turcia cumpără  sistemul S-400, vor exista consecințe. Vom introduce sancțiuni în cadrul CAATSA, a declarat Mitchell.

Acesta a mai arătat faptul că SUA poate să suspende transferul avioanelor de  vânătoare F-35 către Turcia, datorită  preocupările legate de securitatea națională, dacă Ankara a decide să achiziționeze sistemul S-400.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Considerăm faptul că există cadrul legal care ne permite sistarea transferul în anumite circumstanțe, inclusiv cele legate de securitatea națională", a declarat Mitchell în fața Comisia pentru Relații Externe a Senatului SUA.

Perspectivele cooperării militare și industriale dintre Turcia și Statele Unite ar fi de asemenea puse în pericol, a avertizat Mitchell, în cazul achiziționării sistemelor de apărare aeriană S-400.

La începutul acestei luni, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a acuzat Washingtonul de crearea de „crize politice artificiale, acesta fiind stilul occidental,” reoferindu-se la decizia Senatului american de a opri vânzarea de avioane de vânătoare  F-35 catre autoritățile de la Ankara daca aceasta vor achiziționa  sistemele de apărare aeriană S-400 din Rusia.

În luna aprilie, directorul general al companiei ruse de export de armament, Rosoboronexport, a declarat că Rusia a început să lucreze la fabricarea sistemelor S-400 pentru Turcia.

Acordul dintre Rusia și Turcia a cauzat între Ankara și Washington, deoarece consideră că arma este incompatibilă cu apărarea NATO.