Procurorul General, William Barr, a lansat un avertisment serios către Statele Unite și către lumea întreagă în legătură cu ceea ce ar putea fi „cea mai mare problemă a țării noastre și a lumii în secolul XXI”: ambițiile mondiale ale Partidului Comunist Chinez (PCC).
Detaliind pe sectoare, inclusiv tehnologie, farmaceutică sau industria divertismentului, Barr a descris în ce mod guvernul chinez este „angajat într-un blitzkrieg economic”, al cărui scop este dominarea lumii și înlocuirea Statelor Unite ca superputere.
„PCC a lansat și orchestrat o campanie, prin intermediul tuturor tentaculelor sale din guvernul chinez și din societate pentru a exploata deschiderea instituțiilor noastre pentru a le distruge”, a spus Barr, într-un discurs susținut joi, 16 iulie, la Gerald R. Ford Presidential Museum.
Pentru a-și atinge scopurile, a spus Barr, China folosește o „largă paletă de tactici prădătoare și adesea ilegale”, în special manipularea monedelor, furtul proprietății intelectuale, atacurile cibernetice și spionajul.
Barr a mai spus că inițiativa „Made in China 2025” a Partidului Comunist Chinez „constituie o amenințare reală pentru leadership-ul tehnologic american”, deoarece China încearcă să domine un anumit număr de industrii de înaltă tehnologie.
Procurorul General american a avertizat între altele că Statele Unite sunt deja „periculos de dependente” în anumite domenii, cum ar fi pământurile rare, utilizate la o mare varietate de dispozitive tehnologice și ingrediente farmaceutice active (API).
„Așa cum a subliniat un responsabil din Agenția de Apărare Sanitară, dacă China ar decide să limiteze sau să restrângă livrările de API către Statele Unite, aceasta ar duce la o penurie gravă de produse farmaceutice cu utilizare domestică și militară”, a declarat Barr.
În același timp, a mai spus Procurorul General, China „a atacat sistematic companiile americane”, punându-le obstacole pe piața sănătății, de la restricții de preț la contrafaceri.
Barr a menționat că cetățeni chinezi care lucrează la societăți farmaceutice americane au fost surprinși furând secrete în Statele Unite și în China.
„Ambiția supremă a conducătorilor chinezi nu este de a face comerț cu Statele Unite”, a declarat Barr, „ci de a ataca Statele Unite.”
Procurorul General a deplâns faptul că prea multe companii americane s-au conformat exigențelor chineze în căutarea de beneficii pe termen scurt.
„Din păcate, exemplele de companii americane care se înclină în fața Beijingului sunt sumedenie”, a spus Barr, subliniind felul în care Hollywoodul „cenzurează cu regularitate propriile filme pentru a nu irita Partidul Comunist Chinez”.
Dând exemple filme precum „World War Z” sau „Doctor Strange”, Barr a observat că studiourile au modificat componentele cheie ale filmelor pentru a nu ofensa regimul chinez, deoarece riscau ca producțiile să nu ajungă pe piața de aproape un miliard de spectatori, care este China.
„Cenzorii guvernului chinez nu trebuie să spună o vorbă, deoarece Hollywood-ul face și treaba lor”, a spus șeful Justiției americane.
Barr a numit și giganți tehnologici, precum Apple, Google, Microsoft și Yahoo, „toate prea doritoare să colaboreze cu Partidul Comunist Chinez”, exemplificând cu felul în care Apple și-a scos noua aplicație Quartz din magazinul online, deoarece China a fost iritată pentru felul în care aceasta a reflectat protestele de la Hong Kong.
Barr a lansat un avertisment de o gravitate fără precendent către companiile care ar putea crede că este în interesul lor să colaboreze cu China:
„Dacă ești un lider de afaceri american important, atitudinea împăciuitoare față de Partidul Comunist Chinez îți poate aduce beneficii pe termen scurt. Însă, la final, scopul PCC este de a te înlocui.”