Averea sindicatelor jefuită de lideri

Averea sindicatelor jefuită de lideri

Preşedinte UGSR vorbeşte despre jaful masiv de patrimoniu.

Odată cu concentrarea mişcării sindicale sub denumirea de Uniunea Generală a Sindicatelor din România - UGSR (în 1906), patrimoniul sindical a devenit unitar, indivizibil şi netransmisibil. Însă, după căderea lui Ceauşescu, timp de 22 de ani acest patrimoniu, estimat acum la circa 1 miliard de euro, a fost obiectivul unui jaf sistematic.

Fostul preşedinte al UGSR, Ştefan Călinescu, ne dezvăluie cine a beneficiat de averea sindicaliştilor: hoteluri, diferite sedii, case de cultură, un vapor.

EVZ: Cine a vânat şi a beneficiat de patrimoniul UGSR, domnule Călinescu? Ştefan Călinescu: Formaţiunile care se regăsesc astăzi în structurile CNSLR - Frăţia, Cartel Alfa, BNS, precum şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România au recurs la întocmirea şi folosirea de documente false pentru a intra în posesia patrimoniului UGSR.

Ca urmare, începând cu anul 1990, Comitetul Naţional al UGSR, prin reprezentanţii săi legali, s-a adresat instituţiilor statului abilitate.

UGSR a acţionat în instanţă CNSLR - Frăţia pentru anularea procesului- verbal de predare-primire a patrimoniului încheiat în 04.07.1990, act ce s-a dovedit a fi un fals.

Cu toate acestea, şi astăzi procurorii cercetează ce s-a întâmplat cu averea sindicaliştilor. Care e situaţia? Da, DNA e în cercetare. Dar a constatat prin Rezoluţia nr.95/P/2011 acelaşi lucru - că actul e fals. Patrimoniul UGSR nu a avut nici o legătură cu regimul comunist, fapt pentru care Consiliul Naţional al UGSR a revendicat prin Platforma Program la CFSN şi CPUN, recuperarea în totalitate a acestuia, inclusiv al aceluia care în mod abuziv a fost preluat de regimul comunist.

CNSRL Frăţia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSDR doresc să justifice şi să acopere abuzul administrării ilegale şi a jafului asupra patrimoniului UGSR cu o lege prin care să fie exonerate de răspunderea penală pentru înstrăinarea şi administrarea fără temei legal a patrimoniului, însuşit prin fraudă şi înstrăinat la terţe persoane.

Care era, în fapt, avere a UGSR, la momentul revoluţiei? Totaliza în disponibilităţi ban care, la 31 decembrie 1989, suma de 4,7 miliarde de lei. Apoi, în contul curent al UGSR mai erau evidenţiate aproximativ 2,7 miliarde dolari, precum şi patrimoniul imobiliar administrat de CC al UGSR.

Şi s-au evaporat? Vă dau un exemplu: înfiinţarea societăţii Fracom din fondurile UGSR şi apoi falimentarea acesteia. Sau societatea Agricolă Romalex din Zimnicea, Teleorman, care ajunge, tot prin falimentare, în proprietatea domnului Pavel Tudoran.

Aţi vorbit de un proces-verbal fals de la care a pornit totul. Existenţa acestui act a produs efecte în aceşti ani? Desigur. Acest act a fost folosit şi a influenţat luarea unor decizii şi de către unele instituţii ale statului ca de exemplu Guvernul României. Acesta, fiind indus în eroare de falsul proces-verbal, a adoptat hotărâri care au stat la baza preluării şi înstrăinării unor importante mijloace financiare şi active - hoteluri, apartamente, case de sanatate etc.

Care dintre guverne? Mai multe, cabinetele Roman, Văcăroiu şi Năstase. Anchetaţi după 20 de ani

Procurorii DNA au deschis, în 2010, o anchetă în care au cercetat cum s-a împărţit averea UGSR. Concluzia anchetatorilor a fost stupefiantă, tranzacţiile s-au făcut prin fals în încrisuri oficiale şi înşelăciune.

Totuşi, nimeni nu a mai putut fi tras la răspundere, deoarece în cazul acestor infracţiuni a intervenit prescripţia penală.

Porojan, cel ce a fost audiat anul trecut, la DNA şi-a recunoscut semnătura de pe procesulverbal şi că nu avea nicio calitate în CNPOSLR.

"Am cedat rugăminţilor lui Minică Boajă. Îmi era teamă de locul meu de muncă şi am semnat", a fost explicaţia dată în faţa procurorilor DNA. EVZ va reveni asupra subiectului. DNA a cercetat şi a constatat că procesul-verbal de predare-primire a patrimoniului este fals. Procurorul nu a putut trage pe nimeni la răspundere deoarece fapta s-a prescris

CARTE DE VIZITĂ

ŞTEFAN CĂLINESCU

  • are 75 de ani
  • economist de profesie
  • în 25 decembrie 1989 a fost ales preşedinte al Comitetului Naţional al UGSR pentru organizarea sindicatelor libere
  • din 1992 şi până azi este preşedintele UGSR

Ne puteți urmări și pe Google News