Bogaţii lumii îşi văd averile scăzând pe zi ce trece. Potrivit celui de-al 13 raport anual World Wealth Report 2009. întocmit de Merrill Lynch Global Wealth Management, averea bogaţilor a scăzut sub nivelul anului 2005, la o valoare de 32.8 trilioane de dolari.
Aceeaşi analiză mai arată că populaţia cu avere mare a lumii atinge în acest moment numărul de 8.6 milioane.
Pe de altă parte, se aşteaptă ca averile să ajungă la 48.5 trilioane de dolari până în 2013.
Scădere de 15% în 2008
Într-un singur an, apreciat de o excepţională volatilitate, din 2008 şi până în prezent, populaţia cu avere mare a scăzut cu 14,9% faţă de anul precedent, în timp ce populaţia cu avere foarte mare a scăzut cu 24,6%.
Scăderea populaţiei cu avere mare a determinat o scădere de 19,5 % în averile persoane cu averi nete de cel puţin 1 milion de dolari, excluzând principala locuinţă şi consumabilele.
Realizatorii studiului apreciază că acest decline, fără precedent, a şters doi ani de creştere puternică în 2006 şi 2007, reducând averile sub nivelul existent la finele anului 2005. Creştere de 8,1% pe an
Estimările arată încă că averile vor reîncepe să crească, pe măsură ce economia îşi va reveni, iar în ansamblu, se aşteaptă ca averile financiare să crească la 48.5 trilioane până în 2013, avansând cu 8,1% în fiecare an.
Regiunile America de Nord şi Asia-Pacific sunt predispuse să fie în topul acestei creşteri, cu Asia-Pacific ajungând să depăşească America până în 2013.
Aceste regiuni vor fi stimulate de creşterea consumului în Statele Unite şi de extinderea autonomiei economiei chineze.
Investiţii
În ceea ce priveşte investiţiile populaţiei bogate, aceasta şi-au redus expunerea la acţiuni de pe tot globul, şi au crescut proporţia activelor în investiţii mai sigure şi mai simple în 2008. Mai multe venituri au fost alocate investiţiilor cu venit fix, în numerar şi active lichide.
În plus, bogaţii au alocat puţin mai mult din activele lor financiare către holding-uri imobiliare, care au crescut la 18 % în portofoliul bogaţilor , la nivel global. De asemenea, proporţia de proprietăţi bazate pe cash a crescut de asemenea semnificativ, cu 21% din totalul portofoliilor şi cu 7% din 2006.