Averea lui Adriean Videanu, la mana primarului Capitalei
- Adam Popescu
- 4 decembrie 2007, 02:02
Terenul de sub fabrica de marmura Titan Mar si-a sporit valoarea de 600 de ori, din 1998 incoace, datorita deciziilor luate de primarie.
Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, este fericitul proprietar al unui teren de sase hectare, situat la intersectia Caii 13 Septembrie cu Trafic Greu, teren care si-a sporit valoarea de 600 de ori in ultimii noua ani.
Videanu a cumparat pamantul pe care avea Fabrica Titan Mar cu 4,6 dolari/mp in 1998 si vrea sa-l vanda acum cu 1.800 de euro/mp. Ca sa ajunga la o asemenea perfomanta imobiliara, Videanu a fost ajutat (zice el) de americanii cu care s-a asociat in 1997, si de reglementarile urbanistice votate de primarie, care au sporit valoarea terenului din 2000 incoace (zic analistii imobiliari).
Un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) comandat in 2007 de primarie pentru zona Razoare-Calea 13 Septembrie prevede pentru terenul detinut de primar inaltimi de P+20 de etaje. PUZ-ul a primit avizul favorabil al Comisiei de Urbanism din Primaria Capitalei.
Mai bogat cu 100 de milioane de euro
Ca avem un primar bogat nu e o noutate. Familia Miorita si Adriean Videanu figureaza, de cativa ani, in topul celor mai bogati 300 de romani datorita afacerilor cu marmura pe care politicianul le face din 1992. Luna trecuta, a facut inconjurul pietei imobiliare vestea ca Videanu a scos la vanzare terenul de sase hectare pe care are Fabrica Titan Mar, pretul cerut pe aceasta tranzactie fiind de natura sa-l imbogateasca pe primar cu inca 100 de milioane de euro, pe langa cele 30-40 de milioane de dolari pe care deja le are.
Vanzarea nu s-a produs deocamdata, iar edilul oscileaza de atunci in declaratii de genul „nu e treaba voastra ce fac cu terenul meu” sau „cat voi fi primar nu voi face nimic cu acel teren”.
„O invarteala” Daca explozia pretului dat pe metrul patrat la cumparare n-ar fi „imputabila” primarului, faptul ca se gandeste sa joace pe piata imobiliara in timp ce e intr-o functie din care reglementeaza indicii urbanistici ai orasului - asta e caz de puscarie in alte tari. Analistul imobiliar Artur Silvestri considera ca exemplul Videanu e numai un caz din numeroasele petrecute in Romania dupa 1990, in care reconfigurarea oraselor se face dupa interesele celor aflati in rol de decizie.
„E o combinatie, o invarteala cum intalnim adesea in Romania, unde cei care au puterea de decizie au si interese private in acele zone. Planul Urbanistic General (PUG) a fost aprobat in 2000, in mandatul predecesorului domnului Videanu (Basescu - n.r.) si imi amintesc ca la vremea respectiva toata lumea era mirata ca una dintre axele importante ale Bucurestiului era soseaua Trafic Greu. De ce? Pai, se vede acum. PUG-ul a fost facut pe dispozitii generate de interese imobiliare. In cazul domnului primar, problema nu este cu cat a cumparat, ci faptul ca ulterior restructurarea Bucurestiului s-a facut in functie de interesele primarului. Iar prin acel PUZ in care sunt prevazute accente de P·20 pe terenul lui i se creste si mai mult valoarea”, considera Silvestri.
Caz de puscarie in Spania Analistul imobiliar spune ca pretutindeni in lume chestiunea este legiferata strict. „In aprilie 2006 a izbucnit in Spania un scandal imens, din cauza unei situatii similare. Se numeste „Cazul Marbella” - in urma anchetelor facute de autoritati, s-a constatat ca intreaga echipa de decizie din Primaria Marbella era implicata in afaceri imobiliare in statiunea turistica cu acelasi nume de la Marea Mediterana. Acum toti acei demnitari sunt arestati”, povesteste Silvestri.
El considera ca dezastrul urbanistic din Bucuresti se datoreaza faptului ca dezvoltarea orasului s-a facut numai pe criterii ce serveau de fapt „interesele imobiliare ale unor benzi, ca nu putem spune ca e vorba doar de cei aflati la putere. In astfel de cazuri, interesele transcend partidele politice”, explica Silvestri.
PRET DE PRET
Videanu a batut palma cu Vulcan SA pentru 4 dolari/mp
Adrian Videanu, pe atunci director general al SC Titan Mar SA, a cumparat in decembrie 1998 de la fabrica Vulcan Bucuresti 12.396 de mp de teren cu pretul total de 572.812.000 de lei, conform contractului de vanzare-cumparare autentificat la notar. Pretul pe metru patrat a fost de 46.000 de lei.
Conform site-ului BNR, cursul dolarului la 10 decembrie 1998 a fost de 10.474 de lei, ceea ce ne da un pret de 4,6 dolari/mp. Fabrica Titan Mar ocupa cu chirie acel teren din 1994, conform declaratiilor primarului, iar pretul zonei nu sarea cu mult de 10 dolari, sustine analistul imobiliar Artur Silvestri. E curios cum a putut Videanu sa cumpere restul de teren, pana la sase hectare, cu „media” de 40 de dolari/mp.
CE ZICE VIDEANU
Dumnezeu si americanii l-au facut bogat
Primarul general nu recunoaste insa nimic, nici macar pretul de cumparare a terenului. Dupa ce initial declarase ca l-ar fi achizitionat cu 40 de dolari/mp, pus in fata actului de vanzare-cumparare, edilul a nuantat: „Nu aveti actul care trebuie. Am spus 40 de dolari ca o medie. Au fost mai multe suprafete cumparate in perioada 1997-1998, Dumnezeu stie cat a fost in total”.
Chiar daca nu stie exact cu cat a cumparat familia Videanu terenul, Dumnezeu a stiut totusi sa-i faca parte edilului de un Plan Urbanistic General (PUG) bun. „Dumnezeu mi-a dat sansa ca PUG-ul sa ma avantajeze. N-am stiut, cand l-am cumparat, pentru ca eu aveam acolo fabrica din 1994, dar in 1997, cand m-am asociat cu Fondul Romano-American pentru Investitii, ei, americanii, m-au obligat sa cumpar terenul. Pot spune ca americanii m-au facut bogat. Dar eu sunt un om rational si nu voi folosi prevederile PUG-ului cat timp sunt primar”, promite Videanu.
„Fac ce vreau cu proprietatea mea” Chiar daca firma Titan Mar si-a introdus de curand in obiectul de activitate si „imobiliare”, intr-o sedinta AGA la care a fost prezent si primarul Videanu, edilul sustine ca deocamdata nu mai vrea sa faca nicio tranzactie cu terenul, pana la incheierea mandatului sau.
„Terenul nu cere de mancare. Il las acolo. Nu ma preocupa problema asta acum. Daca voiam, il vindeam ca proiect, dupa ce faceam un PUZ, si ma retrageam din el pentru ca exista un conflict de interese. Dar ca sa nu existe niciun fel de suspiciuni nu fac nimic cat timp sunt primar, pentru linistea voastra”, zice primarul.
Apoi revine: „Dar ce, daca sunt bucurestean nu am voie sa fac nimic in Bucuresti? Nu primarul decide, ci consiliul, comisiile de specialitate. Rolul primarului e foarte mic in astfel de chestiuni. Apoi, fac ce vreau cu proprietatea mea si nu trebuie sa dau socoteala nimanui”.
Cat priveste decizia comisiei de specialitate, care i-a aprobat inaltimi de P·20 pe terenul sau, Videanu are alta parere: „PUG-ul imi prevedea inaltime si CUT (Coeficient de Utilizare a Terenului - n.r.) nelimitate. Prin acel PUZ mi se limiteaza la P·20. PUZ-ul Razoare stabileste circulatia si pasajul subteran din zona, la care trebuie sa-i dam drumul, ca e in licitatie. Suprafetele analizate, printre care se afla si terenul meu, au statut de Unitate Teritoriala de Referinta. Ca sa fac ceva pe acel teren va trebui sa fac un alt PUZ”. Cert este ca Videanu isi va muta fabrica la Chiajna luna aceasta.
TOP 300
O familie de 40 de milioane de dolari
Familia Videanu a ocupat locul 84 in Top 300 Capital in 2006, cu o avere de 33-35 de milioane de dolari. Videanu spune ca ideea afacerilor cu marmura i-a apartinut nevestei, Miorita, care din 2005, de cand e el primar, conduce oficial Titan Mar si e presedintele Consiliului de Administratie la Marmosim SA, firme ce detin 95% din piata romaneasca de marmura.
Anul acesta, familia Videanu a cazut pe locul 172 in top, chiar daca averea i-a crescut pana la 40 de milioane de dolari. Daca la acest capital s-ar adauga si valoarea terenului in discutie, familia Videanu s-ar lupta pe un loc in prima jumatate a clasamentului, depasindu-l pe Irinel Columbeanu.
„De ce 100 si nu 200 sau 300 de milioane? E o prostie. Nu stiu inca ce valoare are terenul”, ne-a declarat Videanu. Familia Videanu mai detine actiuni la firmele Equity Invest Bucuresti (24%), Secon din Rosiori de Vede (33%), Ada Promotion Development si Di-Anne Design (90%), ambele din Bucuresti.