Averea cumulată a gospodăriilor din SUA a scăzut cu un record de 6.100 de miliarde de dolari. Este cel mai redus nivel din ultimul an. Cauza este impactul evoluţiei negative a preţurilor acţiunilor care a depăşit cu mult contribuţia câştigurilor suplimentare aduse de valorile imobiliare.
Rezerva Federală, Fed, și-a publicat vineri, nouă septembrie, raportul privind gospodăriile americanilor. În acest fel, analiștii au observat o micșorare în ceea ce privește scăderea averilor gospodăriilor din SUA. Averea cumulată netă a gospodăriilor a scăzut la 143.800 miliarde de dolari, la sfârşitul lunii iunie, de la 149.900 miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie. Astfel, a fost înregistrată o a doua reducere trimestrială consecutivă.
Până în luna iunie, averea cumulată a americanilor a scăzut cu peste 6.200 mii de miliarde de dolari, de la un record de 150.000 de miliarde de dolari la sfârşitul anului 2021.
Scăderea netă a bogăţiei în trimestrul al doilea a fost cu aproximativ 30 de miliarde de dolari mai mare decât scăderea record anterioară. Aceasta a fost înregistrată cu doi ani mai devreme, pe măsură ce debutul pandemiei de Covid-19 a schimbat pieţele financiare din întreaga lume. Această scădere, în trimestrul al doilea din 2020, rămâne în continuare cea mai mare în termeni procentuali, de 5,2%, faţă de 4,1% în cel mai recent raport.
Consecințele scăderilor
Cea mai recentă scădere a fost condusă de o micșorare de 7.700 miliarde de dolari a valorilor pieţei bursiere. Acest lucru s-a întâmplat pe măsură ce acţiunile au alunecat pe o piaţă conservatoare, de timp ”urs”, în prima jumătate a anului, din cauza îngrijorărilor legate de creşterea inflaţiei şi de răspunsul agresiv al Fed cu creşterile ratei dobânzii.
O piață Urs este o condiție a pieței de investiții în care prețurile valorilor mobiliare scad cu 20% sau mai mult din maximele recente. Scăderea se face pe fondul pesimismului larg și al sentimentului negativ al investitorilor.
De asemenea, scăderea pieţei de acţiuni a depăşit un câştig de 1.400 miliarde de dolari a valorilor imobiliare. Datoria totală nefinanciară a crescut cu o rată anul analizată de 6,5%, după ce a avansat cu o rată de 8,3% în primul trimestru. Creşterea datoriilor gospodăriilor a încetinit, de asemenea, la o rată anuală de 7,4%, de la 8,3% în primele trei luni ale anului, în timp ce nivelul datoriilor de afaceri, federale, de stat şi locale a crescut, arată datele unui raport realizat de Rezerva Federală, potrivit Reuters.