La sfârșitul anilor 80, un bărbat din Glasgow a adunat o echipă formată din mai mulți bărbați care urmau să călătorească în Columbia. Scopul călătoriei: uciderea lordului drogurilor, Pablo Escobar. Povestea lor a fost transpusă într-un film, „Killing Escobar”, lansat în aceste zile, informează Inews.
În 1989, Peter McAleese avea 46 de ani și, după cum spune el, pendula între câteva locuri de muncă. Bărbatul din Glasgow a slujit în SAS, înainte de a deveni soldat în timpul războiului civil din Angola și în războiul de frontieră din Africa de Sud. Mai mult, a participat și la o încercare eșuată de a-l răsturna de la putere pe colonelul libian Gaddafi.
Misiunea pentru uciderea lui Pablo Escobar, plănuită într-un pub
Ultima misiune a presupus strângerea unei echipe speciale, pentru uciderea lordului drogurilor, Pablo Escobar. Operațiunea a fost pusă la cale într-un pub din Hereford.
”Killing Escobar” prezintă povestea dramatică a lui McAleese și a partenerilor săi. Ei au fost recrutați de rivalii lui Escobar, cartelul de droguri din Cali. Cu aprobarea tacită a guvernelor columbian, american și britanic. Planul era uluitor de simplu: adunați foști soldați și pregătiți-i pentru misiune istovitoare timp de 11 săptămâni! Apoi, englezii aveau să zboare deasupra Anzilor într-un elicopter pictat în culorile poliției columbiene. Cu Escobar care mituise tot ce însemna autoritate în Columbia, elicopterele nu ar fi fost văzute ca o amenințare. Ajunși la proprietatea de lux a lui Escobar, Hacienda Nápoles, membrii echipei aveau de făcut ce era mai greu: lichidarea lordului drogurilor.
La început, cei 12 mercenaro au stat în orașul Cali, dar exista pericolul să atragă atenția, așa că s-au mutat într-o fermă rurală, unde li s-a pus la dispoziție un depozit imens de arme. La începutul antrenamentelor, câțiva dintre ei au vizitat barurile locale, nerespectând sfaturile de a fi cât mai discreți.
Misiunea britanicilor a fost atât de „secretă” încât un jurnalist de la Sunday Times a fost la un pas să-i dea de gol.
Și așa a venit dezastrul....
După care a venit dezastrul. Mercenarii și-au mutat antrenamentul în junglă, unde puteau utiliza armele și bombele fără să fie auziți. Planul de atac implica două elicoptere care să zboare la Hacienda Napoles, în timp ce mercenarii urmau să atace echipa de securitate a lui Escobar.
Când mercenarii au aflat de la un informator că Escobar era la ferma sa, au pornit spre țintă. Dar atacul nu a mai avut loc. Elicopterul s-a pierdut în nori și s-a prăbușit într-un vârf de munte. Pilotul a fost ucis, iar McAleese a zăcut în tufișuri, cu opt coaste rupte, în timp ce oamenii lui Escobar au fost trimiși să-l găsească. McAleese, acum în vârstă de 78 de ani, nu are regrete. Este convins că dacă echipa sa nu s-ar fi prăbușit cu elicopterul, ar fi triumfat.
Escapada lui McAleese în Columbia s-a dovedit a fi începutul unui soi de renaștere. În timp ce zăcea în agonie în jungla columbiană, a reflectat la eșecurile sale ca tată și soț.
El nu s-a mai întors niciodată la luptele din prima linie și acum este un om obișnuit care trăiește din plin „o viață spirituală”. Și nu vrea să fie numit fost mercenar: „Cred că, mai degrabă, am fost un aventurier”.
Liderul cartelului drogurilor din Medellin nu a fost ucis de mercenarii britanici, ci de poliția columbiană, patru ani mai târziu.
Deși britanicii au fost mai puțin numeric, ar fi avut o putere superioară de foc și o pregătire de elită de partea lor.