Aventură la Ciocăneşti-comuna muzeu. Preparate din păstrăv, plutărit pe Bistriţa Aurie, river-rafting şi tiroliană
- Sergiu Rusu
- 15 august 2012, 16:01
În comuna muzeu Ciocăneşti din judeţul Suceava a început astăzi ce-a dea IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului, festivalul desfăşurându-se până duminică inclusiv.
În toate cele patru zile ale festivalului, organizatorii au pregătit un program diverisficat, din care nu vor lipsi preparatele din păstrăv şi plutele pe Bistriţa Aurie, ocupaţia străveche a ciocăneştenilor.
Invitaţii au fost primiţi cu un borş de păstrăv, iar în această seară vor asistat la un spectacol folcloric la care vor participa artişti şi formaţii din Suceava, Botoşani, Maramureş, Cluj şi Iaşi.
Mâine, turiştii vor putea lua parte la ecologizarea şi popularea cu puiet de păstrăv a pârâurilor din zonă, iar apoi vor pleca într-o drumeţie pe Muntele Suhard, unde vor ajuta la refacerea marcajelor spre obiectivele turistice, vor vizita mai multe mănăstiri şi vor poposi la două stâne, unde vor putea lua masa cu produse tradiţionale, seara încheindu-se la un foc de tabără.
Vineri, începe concursul de pescuit la păstrăv, iar apoi va avea loc o demonstraţie de construire a unei plute pe Bistriţa Aurie, precum şi un concurs de găurire a buştenilor pentru plută.
În aceeaşi zi, aventurierii au la dispoziţie tot felul de activităţi: de la plutărit pe Bistirţa Aurie, river-rafting la traversări cu tiroliana.
După o zi plină de adrenalină, seara se vor aduna în jurul focului de tabără, la un spectacol susţinut de Corul "Lacrimoza" din Chişinău, Republica Moldova, şi cu un recital extraordinar al lui Vasile Şeicaru.
În penultima zi a festivalului de la Ciocăneşti, gurmanzii au toate motivele de bucurie, putând să ia parte la un concurs gastronomic cu preparate din păstrăv făcute de gospodinele din zonă.
Sâmbătă seara este programat un concert cu Andreea Bălan, iar apoi un foc de artificii.
Ziua de duminică, ultima a festivalului, e plină şi ea de activităţi, printre care cinstirea plutaşilor care vor sosi cu plutele, precum şi premierea celor mai frumoase costume populare tradiţionale, cea mai frumoasă gospodărie tradiţională, cea mai frumoasă grădină cu flori şi cea mai primitoare pensiune.
Seara se va încheia cu un moment spectaculos, coborârea pe Drumul Tătarilor a plăieşilor cu făclii aprinse care vor aprinde apoi uriaşul foc de tabără ce va încheia manifestările închinate păstrăvului.