Avatajele oferite de stat IT-iștilor îi aduc din nou în pragul revoltei pe medicii rezidenți

Avatajele oferite de stat IT-iștilor îi aduc din nou în pragul revoltei pe medicii rezidenți

Declarația prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că impozitul pe venit pentru sectorul IT rămâne zero, a redeschis cutia Pandorei. În cazul medicilor, această promisiune, inclusă în programul de guvernare, a rămas în suspans. Mai mult, rezidenții reclamă o serie de neclarități și inconveniente, care vor fi clamate la protestul ce se va organiza duminică, în fața Ministerului Sănătății

Chiar dacă este încă pe băncile facultății, Mihai Arcălean (foto) este foarte interesat de destinul pe care il pregătesc guvernanții. Într-o postare pe grupul „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!”, el a postat ieri următoarele: „Văd că «revoluția fiscală » are un final fericit pentru lucrătorii din IT. Întrebarea e de ce medicii nu luptă pentru ceea ce a fost scris negru pe alb în programul de guvernare, și anume «0% IMPOZIT PE VENIT PENTRU MEDICI »”. 

FOTO: Studentul Mihai Arcălean, viitor medic rezident, militează pentru unirea forțelor sindicale

Totodată, studentul din anul V la UMF „Carol Davila” din București precizează faptul că a trimis mai multe adrese către Ministerul de Finanțe, dar nu a primit nici un răspuns, cu toate că termenul legal de 30 de zile a fost demult depășit. „Am primit numărul solicitării (Nr. 645795/2017), depusă pe 4 septembrie. Mă voi duce mâine (n.r. – astăzi) la minister și am să întreb dacă măcar au inițiat un răspuns. Dacă nu, voi lua în calcul să merg în instanță”, spune viitorul medic.

Rezidenții anunță proteste

Tânărul continuă: „Aș fi vrut sa văd Sanitas, Solidaritatea Sanitară, Pro- Medica, Alianța Medicilor, chiar medici în fața Ministerului Sănătății să ceară guvernanților ca măcar să respecte ceea ce și-au asumat cu surle și trâmbițe în campania electorală. Zero impozit pe venit ar fi o gură de oxigen și pentru medicii de la stat, pentru cei din privat. De ce nu luptăm ca măsura sa fie inclusă în Codul Fiscal?”. Pe de altă parte, viitorii medici rezidenți anunță că vor picheta sediul Ministerului Sănătății pe 19 noiembrie. „Vom ridica acolo și această problemă. Numai că o mână de oameni nu pot face treabă fără ajutorul a 32.000 de membri în acest grup, care se uită pasiv cum vine 1 ianuarie 2018 și nu vor fi scutiți de impozitul pe venit, așa cum a promis partidul de guvernământ”. La care viitorul medic mai spune: „Deși ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a avut o ieșire publică, aceasta nu a clarificat modul de impozitare a salariului după noua lege a salarizării, mai ales după atâtea modificări aduse Codului Fiscal. Rămâne, așadar, total neclară situația în privința măririi reale a salariilor medicilor rezidenți, putând duce, de fapt, la o scădere, în loc de promisa creștere a salariului din ianuarie - martie 2018”, conchide Mihai Arcălean.

Cererile medicilor rezidenți

În cadrul grupului „Medicii rezidenți NU tac!”, aceștia își fac cunoscute solicitările.

● Vor să cunoască valorile nete ale salariilor ce vor intra in vigoare din ianuarie 2018.

● Bonurile de masă scoase și înlocuite cu indemnizații de hrană, ce vor a fi acordate integral peste un an (decembrie 2018), vor duce mai mult ca sigur la micșorarea unui ajutor lunar semnificativ pentru salariul medicului tânăr. Și asta, luând în calcul faptul că indemnizația este impozabilă, față de bonuri, neimpozabile.

● Situația încă necunoscută a sporurilor.

● Eliminarea bursei, cu promisiunea ca în martie să fie înlocuită cu mărirea salariului, o creștere, de asemenea, impozabilă.

● Gărzile neplătite.

● Orele suplimentare ale medicului rezident neplătite.

● Tichete de vacanță inexistente.

Și medicii de familie ies în stradă

Contactat de EVZ pentru a ne oferi un punct de vedere, președintele sindicatului „Promedica”, Marian Stamate (foto), ne-a declarat următoarele: „Impozitarea zero pentru medici a fost deja respinsă într- o ședință a Guvernului Tudose. Și medicii de familie vor protesta pe 15 noimebrie, tot pentru chestiuni similare. Trebuie precizat că impozitul pentru IT-iști era legiferat și a rămas în continuare. Cel pentru medici, era doar o promisiune electorală, fără acoperire legislativă. Sigur că apare o discriminare, mai ales că la ora actuală problema cea mai mare a României nu este IT-ul, care este superdezvoltat, ci exodul medicilor, situația critică a sitemului sanitar. În plus, mai este un subiect important pentru medicii de familie și cei de specialitate care lucrează în ambulatoriu, sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, care nu sunt prevăzuți în ipotetica lege a salarizării 153/2017 și pentru care această scutire de impozit ar fi fost o gură vitală de oxigen”, a conchis Marian Stamate.

Ne puteți urmări și pe Google News