AVAS, stăpân pe energie

AVAS, stăpân pe energie

Noua companie energetică naţională este pe cale de a se naşte printr-o fuziune, ca o structură în subordinea AVAS.

Telenovela înfiinţării companiei energetice naţionale, începută în toamna anului trecut, continuă printr-un nou atac al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Autoritatea profită de faptul că nu a fost elaborată încă o lege a holdingului, după care să funcţioneze noua entitate, aşa cum vrea Ministerul Economiei şi Finanţelor, şi anunţă că va propune guvernului în viitoarea şedinţă aprobarea propriei variante. Potrivit acestui proiect, Electrica preia producătorii de energie Hidroelectrica, Rovinari şi Turceni. Astfel, AVAS, care deţine participaţia majoritară a Electrica, va controla şi megacompania energetică. Producătorii care vor intra în această structură acoperă peste 50% din producţia de energie românească, conform experţilor din domeniu.

Dacă noua companie ar avea un alt for tutelar, Autoritatea ar rămâne efectiv fără „obiectul muncii“, companiile din domeniul energiei fiind cele mai valoroase din portofoliu.

Reprezentanţii ministerului au criticat în repetate rânduri proiectul AVAS, arătând că MEF este instituţia abilitată să gestioneze sistemul energetic, în timp ce Autoritatea este responsabilă doar de privatizări. Mai mult, Vosganian a dat asigurări că noua entitate va fi de tip holding. O lege în acest sens, însă, nu va apărea mai devreme de luna septembrie.   MEF are „observaţii“

Ne puteți urmări și pe Google News

„În prezent, pregătim propriile observaţii la proiectul AVAS, pe care le vom prezenta în viitoarea şedinţă de guvern, în cazul în care Autoritatea va propune varianta sa“, au declarat, pentru EVZ, reprezentanţii Ministerului Economiei, refuzând să precizeze care sunt acestea.   Pe de altă parte, reprezentanţii sindicaliştilor din cadrul Hidroelectrica susţin că Vosganian nu se va opune proiectului AVAS. „Avem în vedere acţionarea în instanţă a preşedintelui AVAS şi ne vom folosi chiar de procesele pe care le avem privind datoriile către salariaţi pentru a bloca această fuziune“, a afirmat Ilie Roşu, preşedintele Hidrosind. Minerii ameninţă   La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Mine-Energie, Octavian Luca, a arătat că angajaţii complexurilor Turceni şi Rovinari se vor alătura demersurilor celor de la Hidroelectrica. „Nu cred că guvernul va aproba acest proiect miercuri, pentru că liberalii nu vor să-şi dea foc la călcâie intrând în conflict cu sindicatele“, a afirmat Luca.

Surse din sectorul energetic au declarat, pentru EVZ, că acţionarii Hidroelectrica au aprobat, ieri, preluarea companiei de către Electrica, conform proiectului AVAS. Informaţia nu a fost, deocamdată, confirmată de oficialii producătorului de energie hidro.