Avantajul încălzirii globale: Numărul bețivilor morți în Rusia a scăzut spectaculos datorită iernii blânde

Rusia a avut parte de cea mai călduroasă iarnă de când se efectuează măsurători meteorologice, iar acest lucru a avur un efect benefic asupra populației.

Un număr de 619 de ruși au murit ca urmare a intoxicării cu alcool în ianuarie 2020, o scădere cu 37,3%, față de ianuarie de 2019, a anunțat Centrul Național rus pentru Elaborarea Politicilor în Materie de Alcool.

Iarna aceasta a fost cea mai caldă de când au început să se consemneze datele meteorologice, în 1891, potrivit anunțului făcut joi de Centrul de Hidrometeorologie al Rusiei.

Sindicatul pentru protecția consumatorilor a declarat că iarna blândă a jucat un rol esențial în această scădere, relatează Interfax.

„O creștere medie cu 10 grade peste temperatura normală a ușurat în mod proporțional povara alcoolului care apasă asupra sănătății populației”, a declarat liderul sindicatului, Pavel Șapkin.

Uniunea pentru protecția consumatorilor anunța în ianuarie o ușoară scădere a vânzărilor de vodcă în 2019 față de 2018.

Consumul de alcool în Rusia a scăzut cu 43% între 2003 și 2018, dar rămâne în continuare printre cele mai mari din lume, a raportat Organizația Mondială a Sănătății.

Un rus consumă în medie pe an echivalentul a 11-12 litri de etanol, potrivit OMS, care rămâne una dintre cele mai mari din lume.

Însă reducerea consumului a dus la o spectaculoasă creștere a speranței de viață a rușilor, ajungând în prezent la 68 de ani pentru bărbați și la 78 de ani pentru femei.

Mortalitatea generală a scăzut în Rusia cu 39% din 2003 până în 2018.

Inițiată de Mihail Gorbaciov, campania antialcool a continuat în timpul regimului Vladimir Putin, când s-a adoptat interdicția vânzărilor de băuturi după ora 23.00, creșterea prețurilor minime pentru spirtoase și interzicerea publicității.