Avantaj semnificativ pentru China. Războiul din Ucraina poate facilita relațiile cu SUA

Avantaj semnificativ pentru China. Războiul din Ucraina poate facilita relațiile cu SUA Sursa: Facebook

Este a treia săptămână de război în Ucraina, iar numărul victimelor crește de la o oră la alta. Negocierile dintre cele două delegații par să meargă în direcția bună, însă Rusia înregistrează pierderi extrem de mari. Potrivit oficialilor americani, Vladimir Putin ar fi cerut ajutorul Chinei în această invazie, solicitând armament.

Războiul din Ucraina a venit și cu o serie de sancțiuni dure aplicate Rusiei de către Occident, iar acestea s-ar putea răsfrânge și asupra Chinei, dacă aceasta va interveni în conflict și va acorda sprijin armatei ruse.

Luís Cunh, cercetător la  Instituto do Oriente (ISCSP-Univ., Lisabona), a analizat modul în care invazia din Ucraina s-ar putea afecta relațiile dintre China, Rusia și SUA. Specialistul a vorbit despre un război deschis între NATO și Rusia și a precizat dacă factorul nuclear este cel care ține Occidentul departe.

„Prin invocarea forţei nucleare, șahistul Putin va fi intenționat să avanseze, precipitat, spre un șah mat la NATO. Utilizarea preventivă a armelor nucleare tactice face parte din doctrina rusă. Cu toate acestea, nu este clar că o confruntare între membrii NATO și Rusia ar presupune arme nucleare, tactice sau chiar strategice. Dar având în vedere profilul liderului rus și modul de operare al armatei sale, care face apel la arme interzise de Convenția de la Geneva, printre care bombele termobarice - doar cele nucleare sunt mai puternice -, toate scenariile ar fi posibile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum 60 de ani, pe vremea crizei rachetelor sovietice din Cuba, lumea era mult mai aproape de un război nuclear decât ne-am închipui. În cele din urmă, Kennedy și Hrușciov au dovedit că sunt lideri raționali. Raționalitatea lui Putin, dacă există, va fi de alt tip. Graniţa subţire dintre pace și război s-a strâns din nou”, a declarat Luís Cunha pentru dn.pt.

Rusia testează capacitatea de răspuns a Occidentului

China joacă un rol important în tot acest război, fiind un aliat al Rusiei, care momentan a stat departe și a cerut oprirea războiului. Potrivit cercetătorului, China are și ea de pierdut dacă intervine în acest conflict, iar în prezent ea joacă mai mult un rol de mediator.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia, ca putere care sfidează ordinea internațională, reprezintă un test uriaș al capacității de răspuns a Occidentului, dar și al relației cu China, principalul partener strategic. China mediază conflictul, în măsura în care, pe de o parte, Rusia a plasat-o într-o poziție incomodă în calitate de cel mai important partener strategic; pe de altă parte, China are și ea mult de pierdut dintr-o posibilă criză globală și chiar în privinţa credibilităţii sale internaționale.

Xi Jinping a discutat cu Putin, cu Macron și cu Scholz. Discuțiile bilaterale cu SUA ar putea fi semnificative. Invadarea Ucrainei provoacă o reordonare a relațiilor internaționale, plasând China în rolul pe care este obişnuită să-l joace: acela de a fi totul pentru toată lumea. Abținerea în condamnarea invadării Ucrainei la votul de la ONU, de exemplu, a fost interpretată ca o victorie diplomatică atât de către Occident, cât și de către Rusia.

Evitarea antagonismului frontal cu Statele Unite, într-un moment critic pentru politica mondială și pentru economia chineză, va fi prioritatea numărul unu a Beijingului. Neutralitatea colaborativă îndeplinește criteriile minimale. China este cel mai important partener comercial al Rusiei și al Ucrainei. Cooperarea militară cu cele două țări este intensă”, susține cercetătorul Luís Cunha.

China are atât avantaje cât și dezavantaje de pe urma războiului din Ucraina

China ar putea avea unele avantaje, susțin analiștii. Războiul din Ucraina concentrează atenția Americii către alte zone, fiind mai puțin atentă la ce se întâmplă în Pacific. Chiar dacă conflictul militar nu a fost dorit de autoritățile chineze, el ar putea aduce avantaje. „Într-un răstimp scurt, Beijingul vede cum cel mai mare rival al său strategic părăseşte Afganistanul slăbit și cum cel mai important partener strategic este pe o cale autodistructivă și dependent din ce în ce mai mult de Beijing”, precizează cercetătorul.

„Este foarte probabil. Un fel de eprubetă pentru opțiuni viitoare. Războiul din Ucraina a distras atenția de la Asia-Pacific, dar situația geopolitică este în continuare volatilă. China are mai multe dispute teritoriale în regiune,în același timp în care acuză SUA că doresc să creeze o versiune asiatică a NATO. Fostul secretar de stat, Mike Pompeo, a declarat în Taiwan că a venit vremea ca SUA să recunoască insula drept o țară liberă și suverană.

Beijingul evaluează cu seriozitate reacția comunității internaționale faţă de criza ucraineană. În orice caz, trebuie menţionat că Beijingul nu a renunțat niciodată la posibila folosire a forței pentru a forța reunificarea cu Taiwanul, care nu are reprezentare la ONU. Washingtonul va trebui acum să redefinească ambiguitatea strategică față de Taiwan, probabil consolidând capacitatea militară a insulei în baza Taiwan Relations Act, angajându-se să apere insula și să livreze echipamente militare mai moderne”, a mai precizat Luís Cunha cu privire la avantajele Chinei.

Întrebat dacă supremația mondială va continua să fie disputată de o Chină în ascensiune și de o Americă ce dezminte faptul că este în declin, cercetătorul a adus în discuție Alianța NATO, care pare a fi nevoită să revizuiască următorul concept strategic.

„Ar trebui să consolideze rivalitatea strategică dintre cele două puteri. Occidentul s-a trezit dintr-o relativă atrofie strategică, iar reînarmarea va figura pe agendele multor țări. NATO trebuie să-și revizuiască următorul concept strategic, iar UE busola sa strategică. Azimutul era mai curând îndreptat spre China, dar acum totul s-a schimbat. Rezultatele următorului Congres CPC vor fi, de asemenea, subiect de lectură atentă. Beijingul sprijină autonomia de securitate a UE, atâta timp cât aceasta stă departe de SUA. China și Rusia doresc să schimbe modul de guvernare globală, stabilind reguli proprii. Dar Beijingul va sprijini Moscova doar în măsura în care va posibil să se evite efectele toxice ale relației strategice. China s-a dovedit a fi asertivă, iar Rusia agresivă. În orice caz, inițiativa strategică a ajuns să fie de partea puterilor provocatoare”, a precizat  Luís Cunha, potrivit Rador.