Avalanșă de mesaje la moartea lui Ivan Patzaichin. „E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea”

Avalanșă de mesaje la moartea lui Ivan Patzaichin. „E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea”

Legendarul sportiv Ivan Patzaichin a murit în această dimineață la vârsta de 71 de ani la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de trei luni.  Campionul a pierdut lupta cu o boală nemiloasă, după o suferință pe care a ținut-o ascunsă. Românii deplâng moartea marelui om și campion.

O veste care a îndurerat și îndoliat întreaga națiune. Tragedia i-a mișcat pe români, care transmit, cu mic cu mare, mesaje de condoleanțe. De la rude, prieteni, sportivi și foști sportivi, până la politicieni, toată lumea își exprimă regretul pentru dispariția marelui campion.

Familia a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj sfâșietor: „Ivan a plecat şi nu se mai întoarce”.

A fost „un adevărat patriot"

Multiplul campion olimpic, mondial şi european Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România, afirmă premierul Florin Cîţu.

„O veste extrem de tristă, astăzi! Multiplu campion olimpic, mondial şi european, Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România. Îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut pentru sport şi pentru România!", a spus Florin Cîţu, potrivit unui mesaj transmis duminică de Guvernul României.

Marcel Ciolacu preşedintele PSD, deplânge moartea lui Ivan Patzaichin despre care spune că a fost „un adevărat patriot"

„Astăzi, s-a stins unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut ţara noastră! Ivan Patzaichin a fost un adevărat patriot, cu o inimă mare cât România! Ivan Patzaichin a fost un model pentru noi toţi şi va rămâne un model pentru generaţiile viitoare! Drum lin, Ivan Patzaichin!"a scris liderul social-democrat duminică, pe Facebook.

„E legendă ... un CampiOM s-a transformat în stea”

„E legendă ... un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simţ şi al caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit şi a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit şi generos. Drum lin, Ivan! Veşnic în inimile noastre! Condoleanţe familiei! Dumnezeu să îl ierte şi să odihnească!'', se arată în mesajul postat de COSR.

„Ivan a fost cel mai mare canoist de pe planetă al tuturor timpurilor. Nu încape discuţie, este de departe cel mai mare. Are cele mai multe medalii şi la simplu, şi la dublu, şi în vremurile vechi, şi în vremurile noi. Oricum o luăm, Ivan Patzaichin a fost cel mai mare. Şi aşa va rămâne", a spus preşedintele FRKC, Ioan Bîrlădeanu.

La rândul său, Alin Petrache, fost preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a afirmat, într-un mesaj postat pe un site de socializare după decesul multiplului campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin, că este un moment greu deoarece „România pierde o legendă".

Și Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic, a declarat că decesul multiplului campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin reprezintă o pierdere uriaşă pentru mişcarea olimpică românească.

„Pentru mişcarea olimpică este o pierdere uriaşă. Ivan a fost unul dintre marii, uriaşii campioni ai României. Pentru toată familia olimpică românească, şi nu numai, este o mare, mare pierdere. Ivan a fost un om deosebit dincolo de faptul că a fost un campion. Era un om formidabil, un om de mult bun simţ, respectuos, un coleg formidabil, un om discret în acelaşi timp, fără să vrea să ocupe întreaga scenă, ca să spun aşa. Eu am ţinut foarte mult la el, am avut discuţii dincolo de sport, ca între prieteni. Mă gândesc şi la soţia sa, Georgiana, s-au iubit enorm, o familie frumoasă. O pierdere foarte mare pentru sportul românesc", a declarat Morariu.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat că Patzaichin a demonstrat că se poate „vâsli cu inima atunci când pagaia se rupe".

„Ivan e o legendă nemuritoare a sportului românesc şi mondial. Pentru noi, Ivan e campionul dintre oameni si Omul dintre Campioni. Ivan a fost campiOm, o poveste fără sfârşit a sportului românesc. E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruieşti, te pregăteşti şi crezi în tine. Că poţi vâsli cu inima atunci când pagaia se rupe, că trebuie să dai înainte să primeşti şi că nu e nimic mai înălţător decât să îi ajuţi pe alţii să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan! Rămas bun, Ivan! Pentru noi eşti nemuritor!", a afirmat Covaliu.

Cine a fost OMUL Patzaichin

Născut pe 26 noiembrie 1943, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

În 1984 s-a retras din activitate şi a devenit antrenor la Clubul Sportiv Dinamo.1986 a fost promovat ca antrenor la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 100 de medalii ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 - Barcelona, 1996 - Atlanta, 2000 - Sydney, 2004 - Atena, 2008 - Beijing. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990).

În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a anunţat că a renunţat la funcţia de la lotul naţional de kaiac-canoe.

Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional 'Serviciul Credincios' în grad de ofiţer.

În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler.

Ne puteți urmări și pe Google News